header

header

onsdag 18 april 2018

Någonstans brister himlen - Erika Olofsson Liljedahl

Handling (förlagets text):
Bohuslän, sent 1920-tal. Trettonårige Elis och hans familj lever ett hårt och enkelt liv som fiskare. Arbetet är slitigt och dagarna förutsägbara. När Elis äldre syster en dag försvinner uppdagas också en mörk familjehemlighet.
Elis hela värld rämnar, och han tar ett drastiskt beslut. Han plockar på sig familjens få slantar och lämnar barndomens saltstänkta klippor bakom sig.
Boken är både ett tätt familjedrama och en gripande uppväxtskildring. Men det är också en berättelse om ett Sverige i förändring, om framtidstro och modernisering, och om dem som hamnar på efterkälken.

Mina reflektioner:
Vi läste den här boken i bokcirkeln i mars och det var en riktigt bra bok att diskutera. Författaren använder sig flitigt av miljöbeskrivningar för att få fram stämningen i boken. Sällan har jag upplevt ett så grått och kallt Bohuslän som i den här boken. Om sanningen ska fram så har jag aldrig besökt Bohuslän IRL men ofta i böcker och då är det oftast soligt, varmt och vackert med någon enstaka storm som sedan lättar. När jag tänker på Olofsson Liljedahls Bohuslän så är det kallt om händerna och luktar fisk.

Eli går igenom en jobbig tid. Han går från barn till vuxen, uppvuxen i en familj som hållit sig till gamla sätt och möter en modernare värld och börjar förstå att han inte har förstått allt som hänt i familjen, inte har sett det som vuxna ser och hur hans syster och mamma har haft det. Det är inte lätt för Eli...

Eli är den enda berättarrösten i boken. I bokcirkeln var vi överens om att vi hade velat höra systern också. Jag förstår att det är ett medvetet grepp av författaren, att skildra hela förloppet via tretton-åringens ögon och tankar, men jag tror att systern hade haft mycket att tillföra.

Jag lyssnade på boken som ljudbok och jag rekommenderar er inte att göra det - läs den i stället. För det första - det var världens låååångsaaammaaaasteee inläsning. Jag brukar alltid höja tempot när jag lyssnar men hade tänkt undvika det den här gången, för att det var en bokcirkelbok och jag inte ville missa något. Men efter 5 minuters lyssnande i normaltempo fick jag panik (på riktigt) och ökade tempot till 1,5! Sedan så fjantade inläsaren till rösten så fort hon skulle "föreställa" en kvinna (fast hon är kvinna hon som läste in...) och gjorde rösten ljusare - helt onödigt.

Boken ges ut av Historiska Media och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Stories from the city, Lyrans noblesser och Västmanländskans bokblogg


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...