header

header

fredag 6 april 2018

The Haunting of Hill House - Shirley Jackson

The Haunting of Hill House är en klassiker som jag har velat läsa länge, och som också stått oläst i min bokhylla i några år (!!!) Jag älskar Haunted House-böcker och filmer och Jacksons bok är ju något av modern till dem alla.

I boken får vi träffa Dr John Montague som forskar om det övernaturliga. Han har hört talas om Hill House, ett hus som byggdes av Hugh Crain och sedan beboddes av hans döttrar. Ingen bor längre i huset men det ägs fortfarande av Crains familj. Det sägs att det spökar där och Montague hyr huset under några sommarveckor för att undersöka saken närmare. Till sin hjälp bjuder han in personer som han valt ut utifrån att de har tidigare paranormala upplevelser. Det är Elanor Vance - en blyg ung kvinna som tagit hand om sin sjuka mamma ända fram till dennas död, Theodora - en självständig utåtriktad konstnär och Luke Sanderson som är arvtagare till Hill House.

I boken möter vi även Mr och Mrs Dudley som tar hand om huset. De vägrar dock att stanna efter mörkrets inbrott och Mrs Dudley, som lagar och serverar mat åt forskaren och hans assistenter, är väldigt noga med att alla saker ska stå på sin plats och att inga dörrar får lämnas öppna.

The Haunting of Hill House är en gotisk spökhistoria. Stämningen är krypande otäck och det börjar redan under Eleanors resa till Hill House. Huset börjar påverka dem redan från början men utan att de riktigt märker det. Särskilt Eleanor blir påverkad och här gäller det också för läsaren att vara uppmärksam över vad som händer.

Precis som förväntat så tyckte jag mycket om den här boken. Jag är barnsligt förtjust i gotiska spökberättelser och hemsökta hus. Även om det inte är så mycket action så skrämde boken mig bitvis. Det enda delen som jag hade kunnat vara utan är när Dr Montagues otroligt irriterande fru kommer på besök. Jag ser inte vad det tillför boken.

Jag läste boken på originalspråk men den har nylagt kommit ut i nyutgåva på svenska med förord av Jenny Lind. Nyutgåvan ges ut av Mima förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Stories from the City, Snowglitter och Boktokig
2 kommentarer:

Nerdy sa...

Åh, älskar när man kommer in på en bokblogg och direkt hittar en bok man vill läsa! Älskar också hemsökta hus, både på film och i böcker. Så tack för tipset!

...med näsan i en bok... sa...

Nerdy - härligt! Och välkommen hit :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...