header

header

måndag 30 april 2018

Till stoft och aska - John Harvey

2014 så läste jag den första boken i trilogin om den pensionerade kriminalkommissarien Frank Elder, Av kött och blod. Inte så långt efter det så hittade jag bok nummer två, Till stoft och aska, i en bokbytarhylla (tror jag det var, kan ha varit på second hand också). Nu har jag äntligen läst den som en del i Projekt hyllvärmare och det är fascinerande hur mycket jag kom ihåg av bok nummer ett. Jag brukar nämligen ha svårt att minnas detaljer ur böcker som jag har läst. Jag minns ofta stämningen i en bok, vissa utvalda delar och vad jag tyckte om den - men sällan så mycket mer än det.

Handling (förlagets text):
När polisen stormar en misstänkt mans lägenhet går något fel. När röken skingrats ligger en polisman död, liksom den misstänkte mannen. För detektiv Maddy Birch, som blir vittne till hela incidenten, är det något som känns fel, något som inte stämmer. Denna känsla förstärks när hon börjar misstänka att någon förföljer henne.

I Cornwall störd den f.d. polisen Frank Elders stillsamma liv av ett telefonsamtal från hans förra fru Joanne som berättar att dottern Katherine har spårat ur och umgås i fel kretsar. Elder känner att det är hans fel att Katherine utsattes för den kidnappning och våldtäkt som har gjort att hon mår så dåligt.

Maddy och Elder känner varandra sedan tidigare. Maddy var det enda snedsteg han någonsin tagit under tiden han var gift. Nu när Elder återigen övertygas att komma tillbaka i tjänst kommer allt upp till ytan igen. Innan Elder vet ordet av är han indragen i inte en utan två utredningar. Men är det för mycket för honom att hantera, är det för personligt? Det blir en tid av hårda prövningar, där livet knappast tar hänsyn till att han har fullt upp.

Mitt omdöme:
Till stoft och aska är en välskriven polisdeckare av den traditionella sorten. Den följer mallen av hur en bok i den genren ska vara skriven. I början av boken händer dock något som jag inte alls var beredd på men det är ungefär den enda överraskningen. Det gör dock inte boken dålig. Man får det man förväntar sig, varken mer eller mindre.

Det är spännande. Jag läser boken relativt fort och jag ska försöka leta rätt på bok nummer tre Genom ljus och mörker.

Boken ges ut av Forum och är slutsåld så om du vill läsa den får du leta på ett bibliotek eller antikvariat

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...