header

header

måndag 15 april 2019

Den osynlige väktaren - Dolores Redondo

Det här är (ytterligare) en bok som stått oläst i hyllan rätt länge. Jag läste den i somras när jag såg att boken fanns som TV-serie på Netflix. Jag var sugen på att se serien och ville ha läst boken innan.

Handling (förlagets text):
När en tonårsflickas nakna kropp hittas vid Baztánfloden kopplas den snabtt till ett liknande mord på en ung kvinna en månad tidigare. Snart florerar rykten i den närbelägna byn. Är det en ritualmördares verk eller är förövaren en mytologisk basajaun, den osynlige väktaren som sägs leva i skogarna.
Kriminalinspektör Amaia Salazar leder utredningen som tar henne tillbaka till den basksiska landsbygden där hon växte upp. En plats med stora skogar, dimhöljda berg och uråldriga myter. Här göms olösta konflikter och hemligheter som ingen vill ska komma i dagen, och snart leder spåren i en riktning Amaia aldrig hade kunnat föreställa sig.

Mitt omdöme:
Det här är en ganska klassisk deckare. Kärnan är en mordgåta som tyvärr är rätt unken. Jag börjar bli så leds på alla dessa böcker och filmer som måste skildra våldsutsatta kvinnor genom nakenhet, sex och moral. Manliga offer beskrivs aldrig på samma sätt som kvinliga offer, deras mördade och skändade kroppar beskrivs sällan så detaljerat med en erotisk underton. Nä, jag är inte bara leds, jag är äcklad av det...

Jag tycker också att Redondo har en omständigt språk (men det kan ju vara översättarens "fel"). Det som gjorde att jag ändå läste ut boken och inte bara lade den åt sidan var folkloren och beskrivningen av den baskiska kulturen. Det intresserar mig mycket. Jag är överhuvudtaget väldigt intresserad av myterna kring Yeti, Sasquatch och den typen av varleser. Visste inte innan den här boken att det även finns en liknande europeisk mytologisk figur.

Jo, jag gjorde ett försök att se serien också, men såg bara ett avsnitt...

Boken ges ut av Pocketförlaget och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Västmanländskans blogg, Boklysten och Maddes bokblogg
Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...