header

header

fredag 19 april 2019

Stugan - Johan Ring

I somras så lyssnade jag på Stugan en novell av en av mina favortskräckförfattare (långt ord!). Den kom ut redan 2012, men jag hade tydligen missat den fram tills i somras då...

Handling (förlagets text):
Stugan ligger mitt i skogen, långt från närmsta granne. För Tom Jensen är den en fristad. Den här världen är inte skapad för kärlek som hans, det vet han. Men idag har han bestämt att världen inte ska få diktera villkoren längre! "Oroa dig inte", säger han lugnande medan han kör längs den smaa skogsstigen. Men tejpen förvandlar pojkens svar till ett dämpat gnyende. Tom kan inte ana allt är en katt-och-råtta-lek där offret inte är vad det verkar vara.

Mitt omdöme:
Nu var det ett ganska långt tag sedan jag lyssnade på den här novellen, vilket jag gjorde i ett sträck. Jag vågar ändå påstå att jag minns berättelsen bra trots detta och ska försöka skriva något om den utan att avslöja för mycket. Att det finns en twist i den förstår ni redan av förlagets beskrivning av novellen.

Jag blir alltid imponerad av författare som i en kort text, som en novell är, snabbt lyckas skapa en känsla för och ett engagemang i karaktärerna. Ring gör det med bravur. Tom Jensen kryper in under huden på mig. Tror jag har nämnt i ett tidigare inlägg om Ring att han är bra på att gestalta barn på ett trovärdigt sätt, så även här...

Jag tycker också om miljöbeskrivningarna av skogen och Toms stuga. Jag kan se framför mig exakt hur det ser ut och anar även hur det luktar.

Har ni inte läst något av Johan Ring tidigare så är det hög tid att göra det, men ett litet varningens ord på vägen - du får inte vara för känslig!

Novellen ges ut av MIX Förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om Stugan är Läsa och Lyssna och Bok och Film


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...