Fortsätt till huvudinnehåll

Till minne av en villkorslös kärlek - Jonas Gardell

Jonas Gardell har på något sett varit en del av mitt liv sedan jag gick gymnasiet (är 45 år nu) och jag har läst det mesta som han har skrivit (men av någon outgrundlig anledning så har jag inte läst Torka aldrig tårar än...), lyssnar slaviskt på han och Marks podcast och har sett flera av hans shower. Därför såg jag framemot att läsa den här boken och lyssnade påd en tidigt i höstas.

Handling (förlagets text):
Till formen en släktkrönika om den bortglömee författaren Jonas Gardell och hans familj. En familj som nog är bra på många sätt, men den tror inte på svaghet. Och kring sina hemligheter och icke önskvärda sanningar bygger man legender.

Men främst är Till minne av en villkorslös kärlek ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor, som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!

Ingegärd lierar sig med Bertil, en framtidsman i 1900-talets Sverige, ett land i snabb förändring. Två drömmare som ska erövra världen.

När yngste sonen Jonas föds är Ingegärd nära att dö. Men när hon ligger med spädbarnet på sitt fröst och ser in i sin nyföddes ögon förstår hon att för den här hjälplösa krakens skul måste hon fortsätta leva. Där och då bildar modern och sonen ett förbund de aldrig ska bryta.

Mitt omdöme:
I boken så har Jonas Gardell dött i en helt meningslös olycka och hans författarskap är mer eller mindre bortglömt. Det här är biografin över den glömde författarens liv.

Gardell har även i tidigare böcker behandlat sin barndom, den stränga modern, den frånavarande fadern och den utsatthet som han upplevde som barn. Men då har fokus legat på Jonas. I den här boken är fokus på Ingegärd och Jonas och hennes relation. Den är komplicerad och till viss del probelmatisk, men beskrivs med värme och kärlek. Jag tänker att Gardell verkligen har försökt lära känna personen, kvinnan, Ingegärd och genom det också förstått varför hon var en sådan mamma som hon var.

Ganska tidigt i boken så konstaterar han att Bertil och Ingegärd aldrig borde ha blivit föräldrar. För Ingegärd som vill utbilda sig, forska och leva ett fritt liv så blir familjenett slags fängelse. Att vara förälder tillsammans med en man som Bertil underlättar inte heller. Pappans svek mot familjen är central.

Ingegärd får Alzheimer och lever med det länge innan sin död. Beskrivningen av den sjukdomen, hur det drabbar resten av familjen och Gardells omsorg om sin mor är kanske det som berör mig mest i boken.

Jag tyckte mycket om den här boken som i ljudboksformat dessutom är inläst av författaren själv.

Boken är utgiven av Norstedts och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Västmanländskans bokblogg, Ylvas läsdagbok och Bokparet.












Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...