header

header

torsdag 25 april 2019

Till minne av en villkorslös kärlek - Jonas Gardell

Jonas Gardell har på något sett varit en del av mitt liv sedan jag gick gymnasiet (är 45 år nu) och jag har läst det mesta som han har skrivit (men av någon outgrundlig anledning så har jag inte läst Torka aldrig tårar än...), lyssnar slaviskt på han och Marks podcast och har sett flera av hans shower. Därför såg jag framemot att läsa den här boken och lyssnade påd en tidigt i höstas.

Handling (förlagets text):
Till formen en släktkrönika om den bortglömee författaren Jonas Gardell och hans familj. En familj som nog är bra på många sätt, men den tror inte på svaghet. Och kring sina hemligheter och icke önskvärda sanningar bygger man legender.

Men främst är Till minne av en villkorslös kärlek ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor, som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!

Ingegärd lierar sig med Bertil, en framtidsman i 1900-talets Sverige, ett land i snabb förändring. Två drömmare som ska erövra världen.

När yngste sonen Jonas föds är Ingegärd nära att dö. Men när hon ligger med spädbarnet på sitt fröst och ser in i sin nyföddes ögon förstår hon att för den här hjälplösa krakens skul måste hon fortsätta leva. Där och då bildar modern och sonen ett förbund de aldrig ska bryta.

Mitt omdöme:
I boken så har Jonas Gardell dött i en helt meningslös olycka och hans författarskap är mer eller mindre bortglömt. Det här är biografin över den glömde författarens liv.

Gardell har även i tidigare böcker behandlat sin barndom, den stränga modern, den frånavarande fadern och den utsatthet som han upplevde som barn. Men då har fokus legat på Jonas. I den här boken är fokus på Ingegärd och Jonas och hennes relation. Den är komplicerad och till viss del probelmatisk, men beskrivs med värme och kärlek. Jag tänker att Gardell verkligen har försökt lära känna personen, kvinnan, Ingegärd och genom det också förstått varför hon var en sådan mamma som hon var.

Ganska tidigt i boken så konstaterar han att Bertil och Ingegärd aldrig borde ha blivit föräldrar. För Ingegärd som vill utbilda sig, forska och leva ett fritt liv så blir familjenett slags fängelse. Att vara förälder tillsammans med en man som Bertil underlättar inte heller. Pappans svek mot familjen är central.

Ingegärd får Alzheimer och lever med det länge innan sin död. Beskrivningen av den sjukdomen, hur det drabbar resten av familjen och Gardells omsorg om sin mor är kanske det som berör mig mest i boken.

Jag tyckte mycket om den här boken som i ljudboksformat dessutom är inläst av författaren själv.

Boken är utgiven av Norstedts och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Västmanländskans bokblogg, Ylvas läsdagbok och Bokparet.
Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...