header

header

onsdag 3 april 2019

The Widow - Fiona Barton

Det här var bokcirkelboken i november 2018 och det var jag som valde den och det var lite blandade känslor för boken.

Handling (förlagets text):
En kärleksfull make eller en iskall mördare visst borde hon veta?
Vi har sett honom stirra på oss från löpsedlarna, monstret, mannen som anklagats för ett fruktansvärt brott.
Men hon då? Kvinnan som står vid hans sida. Hur mycket vet hon?
Jean Taylors liv var behagligt alldagligt. Hennes man Glen var den enda hon någonsin älskat, mannen med stort M. Men allt förändrades när han förvandlades till den anklagade, till odjuret på tidningarnas förstasidor. Jean var plötsligt gift med en man som i andras ögon var kapabel till obeskrivlig ondska. Är hon medskyldig? Eller är hon den hunsade eller den ovetande hustrun? Är Glen överhuvudtaget skyldig till brottet som alla tror han har begått?
Nu är Glen död, och Jean Taylor är för första gången ensam. Det är fritt fram att avslöja hela historien, och hon tänker berätta allt hon vet.

Mitt omdöme:
Det här är Fiona Bartons debutbok. Hon är i grund och botten journalist. I centrum för handligen står förutom Glen och Jean också journalisten Kate Waters, en karaktär som komer att återkomma i Bartons böcker. Hon har skrivit ytterligare två böcker, varav den ena - Barnet - har kommit ut på svenska.

Boken tar sin start i att journalisten Kate knackar på hos Jean som blivit änka efter att Glen har dött i en olycka. Glen misstänktes, men dömdes aldrig för att ha kidnappat en liten flicka. Flickan hittades aldrig men misstänks ha blivit mördad, eller hålls hon kanske fången någonstans.Perspektivet är Jeans, genom henne får vi veta mer och mer om vad som utspelat sig och om hennes reation med Glen. Jean bestämmer sig mot sin advokats inrådan att berätta allt hon vet för Kate.

Som läsare hålls jag på halster genom hela boken. Det är svårt att få något grepp om Jean även om det är i hennes hjärna jag "befinner mig" större delen av läsningen. Jag tycker om den osäkerheten.

En diskussion som uppstod i bokcirkeln efter att vi hade läst boken handlade om hur djupt en jorunalist egentligen kan gräva i en annan männsikas liv. Kate tar Jean till ett hotell för att hålla henne borta från andra journalister och pressar henne ganska hårt för att få sin story. Vi var eniga om att vi tyckte att hon betedde sig oetiskt.

Boken ges ut av Massolit och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Stories from the city, Romeo and Juliet och Läsa och Lyssna
2 kommentarer:

Lena sa...

Den hä'r boken verkar spännande.

...med näsan i en bok... sa...

Ja, den är bra & spännande

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...