Fortsätt till huvudinnehåll

Ett jävla solsken - Fatima Bremmer

Jag läste boken tidig höst 2018 men den var nyligen månadens bok i bokcirkeln så då fräschade jag upp minnet lite.

Handling (Förlagets text):
Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet. Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas. Som Sveriges första undersökande reprter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i e flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien.

De banbrytande reprotage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken. Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet. Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampe för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svensak kvinnor.

Mitt omdöme:
Jag är lite kluven inför den här boken. Den är intressant och Ester Blenda är en riktig gammeldags äventyrare som det är spännande att läsa om.  Det är också tack vare dessa kvinnor som gått i brsächen som vi som lever idag har de möjligheter som vi har idag. Att läsa om Ester Blenda är lite som att läsa om en rockstjärna. Hon kastar sig in i nya uppdrag, hon lever fullt ut men hon lever också destruktivt och har ett mörker inom sig som hon hela tiden försöker värja sig mot. Hon längtar efter barn men hennes liv tillåter inte ett familjebildande.

Ester Blenda må vara en pionjär men hon är också priviligierad. Hon kommer från en statusfamilj och ges möjligheter som andra kvinnor inte får tack vare sin bakgrund. Det är viktigt att komma ihåg tycker jag. 

Det märks att Bremmer är journalist, boken känns som ett enda långt reprotage.Jag tror att boken hade blivit bättre med en mer skönlittarär ansats. Nu får jag inte riktigt någon känsla för Ester Blenda och perosnerna hon möter. Jo, möjligen för den piga som hon blir vän med på bondgården och som känner sig extremt sviken och lurad när reportaget om livet som piga publiceras.

I bokcirkeln fatsnade vi och pratade ganska mycket om hur Ester Blendas tid i Lappland beskrevs. Hon levde delvis bland samer men hon var också delaktig i de övergrepp som utfördes mot samerna under tidigt 1900-tal. Hon umgicks med rasbiologer, var där vid fotografering och skallmätningar och så vidare. Min åsikt är att Bremmer skyggar för den här delen av berättelsen om Ester Blenda, att hon på något vis urskuldar hennes handlingar med att hon inte visste bättre. Skulle författaren ha urskuldat männen som deltog på samma sätt? Det blir väldigt problematiskt.

I bokcirkeln så betygsätter vi böcker - jag gav boken en trea av fem möjliga.

Boken ges ut av Bokförlaget Forum och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Jessicas grotta, Bokdivisionen och Västmanländskans bokblogg.







Kommentarer

Linnea sa…
Jag håller med om att det är lite problematiskt hur Bremmer skildrar Ester Blenda Nordströms inställning mot samerna. Men jag tyckte ändå att det här var en riktigt bra bok och jag håller inte med om att den är skriven som ett reportage. Jag tycker att den nästan är lite för skönlitterär.. Den är skriven så att man förstår att författaren har fyllt i ganska mycket själv..
Synd att du inte kunde vara med på bokcirkeln när vi pratade om den🙂

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t