header

header

tisdag 9 april 2019

Vittnet - Teresa Driscoll

Blev nyfiken på den här boken då den jämfördes med Lisa Jewell och Lianne Moriarty, och sträcklyssnade mig mer eller mindre igenom den.

Handling (förlagets text):
På ett tåg till London underhåller sig Ella Longfield med att tjuvlyssna på två tonårstjejers harmlösa flirtande med några unga killar. Men när hon av samtalet förstår att killarna precis har blivit utsläppta från fängelset, och dessutom erbjduer sig att visa tjejerna runt i London, väcks modersinstinkten till liv. Ändå bestämer hon sig för att inte ingripa. Och nästa morgon vaknar hon till nyheten att Anna Ballard, den ena av tjejerna på tåget, är spårlöst försvunnen.

Ett år senare plågas Ella fortfarande av skuldkänslor, men livet har ändå gått vidare i den lilla engelska kuststad där hon bor med sin familj. Om dagarna arbetar hon i sin blomsterbutik, men hon har ofta en känsla av att hon är förföljd. Och sedan kommer det första brevet. Någon betraktar Ella. Och någon vet var Anna Ballard befinner sig. Men vem?

Mitt omdöme
Anna och hennes kompis Sarah fick för första gången åka själva till London för att se på My Fair Lady och bo på hotell. Tanken var att fler kompisar skulle följa med men de ändrade sig så därför blev det bara de två tjejerna som åkte iväg. Efter tågresan så bestämmer de sig för att åka till en klubb med två killar de träffat på tåget. De festar ordentligt men så vill Anna åka tillbaka till hotellet. Sarah väljer att stanna kvar och det var det sista hon såg av Anna.

Ett år senare har Anna fortfarande inte hittats och polisutredningen har mer eller mindre avstannat. Sarah brottas med sin samvete eftersom hon inte har berättat allt om kvällen då Anna försvann. Annas föräldrar vet inte om de ska sörja sin dotter eller om de ska våga hoppas på att hon fortfarande är i livet någonstans. Polisen fick ju aldrig tag på killarna på tåget, de drog från England och har inte hittats efter det. Tänk om de kidnappade Anna?

När vittnet Ella börjar få hotbrev så kontaktar hon en privatdetektiv och före detta polis som praktiskt nog är före detta kollega till polisen som håller i utrednigen om Annas försvinnande. Nya ledtrådar nystas upp.

Jag tyckte om den här boken. Den är spännande och har flera intressanta karaktärer. Författaren tar med oss på en del stickspår, förmodligen i syfte att utveckla karaktärerna, varav de flesta gör just det. Det finns ett eller två sådana sidospår som jag har svårt att se meningen med men det stör inte läsningen så mycket. Jag tycker också att författaren får ihop alla trådarna på slutet.

Boken ges ut av Printz Publishing och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Hyllan, Mysterierna och Bokparet


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...