header

header

lördag 27 april 2019

Stanna hos mig - Ayòbámi Adébáyò

Det är något speciellt med att jobba på en arbetsplats där det diskuteras böcker på fikarasten. Den här boken tipsades jag om av en jobbarkompis.

Handling (förlagets text):
Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. de har ett fint äktenskap, allt som egentlgien saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt med på en krävande cermoniell pilgrimsfärd. Men inget händer.

Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten. Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan.

Stanna hos mig är en kärlekshistoria som utspelar sig mitt i den politiska turbuldensen i Nigeria under åttiotalet. Det är en berättelse om hur skört ett äktenskap kan vara, om den enorma längtan efter barn och om hur en familj kan gå sönder. Det är också en roman om hur gamla tradiditoner möter en modern världe med nya värderingar.

Mitt omdöme:
Den här boken blev något av en kulturkrock för mig. Jag har svårt att leva mig in i Yejides situation coh den kollektivistiska kultur hon lever i där familjen (och inte bara den närmaste) är in och har åsikter samt ska styra och ställa även i de mest privata angelägenheterna. För mig, som är född och uppvuxen i Sverige, så är äktenskapet och huruvida man skaffar barn eller inte något som rör paret men i Yejides verklighet så är det släktens angenlägenhet. Och ingen misstänker naturligtvis att det kan vara hennes mans "fel" att det inte kommer något barn. Det är Yejide som ska skämmas och botas, något fel måste hon ju göra. Och när det introduceras en ny fru så är det bara att acceptera!

Det här är en intressant bok som väcker många funderingar kring kultur, jämställdhet, tradition vs modernt samhälle etc. Den skulle nog ha varit en bra bokcirkelbok.

Adébáyò lyckas dock inte med att få mig så pass engagerad i karaktärerna som historien kräver. Först tänkte jag att det kanske beror på att boken utspelar sig i en miljö och kultur som är så pass annorlunda den jag är van vid men sedan tänker jag på andra böcker jag har läst som också har gjort det men där jag ändå har kunnat leva mig in. Jag lyssnade på den här boken det kan vara annorlunda när man läser eller så är författaren själv lite för distanserad till sina karaktärer. Jag vet inte, men det är en bra bok som jag gärna rekommenderar för bokprat!

Boken ges ut av Piratförlaget och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Bokdivisionen och CRM Nilsson.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...