header

header

torsdag 8 november 2012

Det här med att tycka olika...

Att läsa andra bokbloggares recensioner tycker jag är jätteinspirerande och roligt. Jag får mina absolut bästa boktips av andra bokbloggare och upptäcker böcker som jag nog inte skulle ha upptäckt annars. Blandningen av recensioner, gammalt och nytt, skräck och romantik är spännande och givande. Extra kul tycker jag att det är när man tycker helt olika. Tänk att en bok kan väcka så olika tankar och känslor, att vi kan ta dem till oss på så olika sätt. Ett lysande exempel är Dean Koontz Midnatt som jag höjde till skyarna här och som Eli läser och skriver totalsågade här.

Vad beror det på då? Har någon av oss (jag) urusel smak eller kan det handla om något annat? Jag tror nu inte att det handlar om god eller dålig smak utan att vi tack vare dem vi är, vad vi varit med om och i vilken sinnestämning vi befinner oss i när vi läser boken uppfattar den olika. Jag hade överseende med vissa klyschor och stereotyper eftersom jag tyckte det var så otroligt spännande och läskigt medan Eli störde sig på dem såpass att det förstörde hela läsningen.

I bokcirkeln Picket & Pocket som jag är med i uppstår de bästa diskussionerna när vi inte är helt överens, att prata om en bok som alla gillar ger inte så mycket. Men när några av oss gillar och några ogillar så blir det kul. Då kan vi ge varandra nya perspektiv, se boken från andra vinklar och ofta kommer vi in på stora livsfrågor tack vare att vi tyckt olika. Ett bra exempel på det är när vi diskuterade Daniel Åbergs bok Vi har redan sagt hej då.

Vad tycker du om det här med att tycka olika? Har du några bra exempel på att tycka olika om en bok?

4 kommentarer:

Louise sa...

Intressant inlägg! Själv gillar jag verkligen när andra tycker annorlunda om en bok än jag. Visst är det alltid kul om man läser recensioner som delar ens åsikt, men det är samtidigt så spännande att se vad andra har sett i en bok som gör att de ger ett helt annat betyg än vad jag gjort!

Eli sa...

Haha, vi tänker tydligen lika även om vi inte alltid tycker lika ;) Jag funderade också på att skriva ett sådant här inlägg men det blev inte av. Däremot skrev jag ett annat inlägg idag om det här med att tycka olika, boken var Hello Kitty måste dö som vår bokcirkel tyckte gravt olika om!

http://elilaserochskriver.wordpress.com/2012/11/08/en-bokcirkel-med-lika-manga-asikter-som-deltagare/

Sen handlar det ju såklart inte om bra eller dålig smak men tror att det spelar väldigt stor roll när man läser boken, vilken sinnesstämning man är i, vad man har läst precis innan osv..

...med näsan i en bok... sa...

Louise- tack och vad kul att du delar med dig
Eli - Midnatt har i alla fall väckt liknande tankar hos oss på ett plan:)

Lingonhjärta sa...

Jättebra inlägg :) SJälv blir jag alltid så glad av att vi tycker olika. En riktigt bra sågning på en bok som jag älskade är jätteintressant att läsa plus att som du säger blir så mycket roligare att diskutera så. Men jag tror på precis som du säger att det helt klart handlar om sinnestämmning och vad man har överseende för just då. För det kan ju verkligen inte finnas en enda bok i hela världen som verkligen alla älskar...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...