Fortsätt till huvudinnehåll

Det här med att tycka olika...

Att läsa andra bokbloggares recensioner tycker jag är jätteinspirerande och roligt. Jag får mina absolut bästa boktips av andra bokbloggare och upptäcker böcker som jag nog inte skulle ha upptäckt annars. Blandningen av recensioner, gammalt och nytt, skräck och romantik är spännande och givande. Extra kul tycker jag att det är när man tycker helt olika. Tänk att en bok kan väcka så olika tankar och känslor, att vi kan ta dem till oss på så olika sätt. Ett lysande exempel är Dean Koontz Midnatt som jag höjde till skyarna här och som Eli läser och skriver totalsågade här.

Vad beror det på då? Har någon av oss (jag) urusel smak eller kan det handla om något annat? Jag tror nu inte att det handlar om god eller dålig smak utan att vi tack vare dem vi är, vad vi varit med om och i vilken sinnestämning vi befinner oss i när vi läser boken uppfattar den olika. Jag hade överseende med vissa klyschor och stereotyper eftersom jag tyckte det var så otroligt spännande och läskigt medan Eli störde sig på dem såpass att det förstörde hela läsningen.

I bokcirkeln Picket & Pocket som jag är med i uppstår de bästa diskussionerna när vi inte är helt överens, att prata om en bok som alla gillar ger inte så mycket. Men när några av oss gillar och några ogillar så blir det kul. Då kan vi ge varandra nya perspektiv, se boken från andra vinklar och ofta kommer vi in på stora livsfrågor tack vare att vi tyckt olika. Ett bra exempel på det är när vi diskuterade Daniel Åbergs bok Vi har redan sagt hej då.

Vad tycker du om det här med att tycka olika? Har du några bra exempel på att tycka olika om en bok?

Kommentarer

Louise sa…
Intressant inlägg! Själv gillar jag verkligen när andra tycker annorlunda om en bok än jag. Visst är det alltid kul om man läser recensioner som delar ens åsikt, men det är samtidigt så spännande att se vad andra har sett i en bok som gör att de ger ett helt annat betyg än vad jag gjort!
Eli sa…
Haha, vi tänker tydligen lika även om vi inte alltid tycker lika ;) Jag funderade också på att skriva ett sådant här inlägg men det blev inte av. Däremot skrev jag ett annat inlägg idag om det här med att tycka olika, boken var Hello Kitty måste dö som vår bokcirkel tyckte gravt olika om!

http://elilaserochskriver.wordpress.com/2012/11/08/en-bokcirkel-med-lika-manga-asikter-som-deltagare/

Sen handlar det ju såklart inte om bra eller dålig smak men tror att det spelar väldigt stor roll när man läser boken, vilken sinnesstämning man är i, vad man har läst precis innan osv..
Louise- tack och vad kul att du delar med dig
Eli - Midnatt har i alla fall väckt liknande tankar hos oss på ett plan:)
Jättebra inlägg :) SJälv blir jag alltid så glad av att vi tycker olika. En riktigt bra sågning på en bok som jag älskade är jätteintressant att läsa plus att som du säger blir så mycket roligare att diskutera så. Men jag tror på precis som du säger att det helt klart handlar om sinnestämmning och vad man har överseende för just då. För det kan ju verkligen inte finnas en enda bok i hela världen som verkligen alla älskar...

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Parfymen - Berättelsen om en mördare - Patrick Süskind

Jean-Baptiste Grenouille föds mitt i fiskmarknaden i Paris på 1700-talet. Hans mor smiter undan en stund från försäljningen, föder honom och slänger honom sedan i fiskrenset. Spädbarnet Grenouille skriker för allt han är värd och människor runt om upptäcker honom. Grenouille tas till kyrkan som placerar honom i fosterhem. Människor i hans närhet upptäcker snart att det är något fel med honom - han saknar kroppslukt, vilket gör att folk tycker att han är obehaglig. Däremot spå har han ett fenomenalt luktsinne. Han behöver inte använda sin syn utan hittar saker genom lukten, han kan säga att en viss person snart ska komma och knacka på dörren en lång tid innan det händer, eftersom han känner lukten av denne, vilket gör att folk tror att han har ett sjätte sinne. Grenouille genomlider en mycket tuff barndom och lyckas tillslut bli lärling hos en parfymör i Paris. Där lär han sig hur man utvinner dofter och han börjar experimentera och försöka utvinna dofter inte bara från blommor och kr