header

header

söndag 4 november 2012

Tre deckare: under ytan

Tre deckare: under ytan är en ljudbok som innehåller tre noveller av författarna Camilla Läckberg, Mons Kallentoft och Ann Rosman. Tre svenska deckarförfattare bjuder på specialskrivna berättelser, riktigt bra sådana.

Läckbergs novell Änkornas Café handlar om den snillrika änkan som startar ett alldeles speciellt café där kvinnor som misshandlas och terroriseras av sina män kan beställa "änkans specialitet" med allt vad det innebär...

Jag har följt Läckberg ända sedan Isprinsessan, läst alla noveller jag kommit över och alla böckerna förutom den senaste Änglamakerskan. Jag blev nämligen så besviken på Fyrvaktaren som jag upplevde som skriven i en hast och utan eftertanke. När jag lyssnar på novellen i den här samlingen så minns jag varför jag gillat hennes böcker så mycket! På kort tid förmedlar hon spännande karaktärer som jag känner att jag kommer nära, beskriver miljön på ett sätt som gör att jag nästan tror mig ha varit på Änkans Café och lyckas dessutom med en twist på slutet.

Kallentofts bidrag heter Bortom Paradiset. Vi får göra ett kort besök hos kriminalkommissarie Malin Fors som umgås med sin dotter, försöker acceptera att hon snart ska iväg på internatskola, samtidigt kan hon inte släppa jobbet. Hon tänker tillbaka på larmet hon och kollegan åkte ut på och det som mötte dem där. En helt ok novell som ger mersmak. Jag skulle gärna ha följt vissa av tankespåren och händelserna lite mer. På kort tid väcker den samma (i alla fall några) frågor som Roslund & Hellström tar upp i sin bok Odjuret.

Ann Rosman tar oss i vanlig ordning till västkusten och ut på havet. Karin, Johan, Martin och Lycke (som vi känner från hennes romaner) tar en tur till Vannholmarna, med sig har de god mat och ett gott humör. Johan berättar om sägnerna som förknippas med Vannholmarna, om de två kvinnorna som levde där långt in på sin ålderdom. Helt plötsligt är Martin och Lyckes femåriga son spårlöst försvunnen...
En spännande novell som rör sig både i nutid och historisk tid.

Uppläsare av novellerna är Anna-Maria Käll som är en av mina favorituppläsare. Hon har så himla behaglig röst och läser med så där lagom inlevelse! Jag kan absolut rekommendera den här ljudboken! Och är man en ovan ljudbokslyssnare så är den en perfekt startbok med sina korta och spännande berättelser.

Boken ges ut av Earbooks och kan köpas på Adlibris och Bokus

1 kommentar:

kina sa...

Tack för tipset låter spännande och bra.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...