header

header

måndag 5 november 2012

Wolves of the Calla; The Dark Tower V - Stephen King

Alltså, hur ska jag någonsin kunna sammanfatta den här boken..?
Jag börjar så här...

Wolves of the Calla
är den femte boken i Stephen Kings fantasyepos Det mörka tornet/The Dark Tower. Jag har lyssnat till serien i ljudboksformat. De fyra första böckerna finns inlästa av Torsten Wahlund på svenska, detta är den första boken jag lyssnar till på orginalspråket. Uppläsare är George Guidall som gör en alldeles fantastisk prestation. Tempot är snabbt, inlevelsen total och han gjuter liv i texten på ett alldeles underbart sätt. Den bästa inläsningen jag lyssnat på n å g o n s i n!

Och det går nog bra att läsa det här inlägget även om du inte kommit så här långt i serien - det sabbar inte mer än om du läser baksidestexterna på böckerna.

Handlingen:
Roland, Susannah, Jake, Eddie och Oy har tagit sig från Topeka och den onda magikern Randall Flagg och befinner sig på vandring. Roland har onda aningar om Susannahs graviditet, och än så länge är det bara de två som känner till den. Fadern till "the chap" som hon kallar sitt foster är ju trots allt en demon...

Roland och hans ka-tet stöter på folk från en liten by som heter Calla Bryn Sturgis. Byn drabbas en gång per generation av att vargar från Thunderclap sveper över byn och tar ett barn från byns varje tvillingpar. Och alla föräldrar tycks ha minst ett par tvillingar. I byn bor också den hårdföre prästen fader Callahan som vi känner igen från boken Salem´s Lot (Jerusalems lot). Han berättar sin historia, dels får man som läsare en liten resumé av Salem´s Lot men bäst av allt är att vi får veta hur det gick sedan. Hur Callahans liv blev efter hans kamp mot vampyren Kurt Barlow och hur det kom sig att han hamnade i Rolands värld.

Doctor Doom
Folket i Calla söker revolvermännens stöd i att bjuda vargarna på motstånd nästa gång de kommer för att hämta byns barn. Det börjar nämligen bli dags för det nu enligt rapporter från en robot som knallar runt i byn och påminner om C-3PO från Star Wars. King flirtar även med Star Wars och Harry Potter i texten då han låter vargarna bära både lasersvärd och ett vapen som påminner om den gyllene, bevingade kvicken i quiddich, en explosiv sådan. Dessutom låter han vargarna likna Doctor Doom från Fantastic Four. Förutom de sedvanliga referenserna till musik och låttexter flirtar alltså King en hel del med böcker, figurer från böcker och filmer. Det gör att läsningen får en extra dimension och bidrar en hel del till miljöbeskrivningarna och till att levandegöra karaktärerna.

Förutom att Roland och gänget förbinder sig till att hjälpa byborna så har de ett annat uppdrag och det är att skydda rosen på den övergivna tomten på Manhattan. För det krävs det en del riskfyllda och märkliga resor mellan världarna.

Roland vid dörren
Den här boken är så himla bra! Den är fenomenal! Nåt av det bästa jag läst och absolut bäst hittills i serien. Vad var det då som gjorde att jag gillade den så mycket (förutom uppläsningen...)?Jo den var grymt spännande, fylld av action, emellanåt väldigt obehaglig, den byggde på historien om en karaktär från en annan bok som jag läst och gillat, den drog in Harry Potter och Star Wars, den hade en himla bra story och skildrade karaktärerna på ett intressant och individuellt sätt. Det finns så himla många spännande karaktärer i den här boken. Och Roland...han är så cool... hårdare än han finns nog inte. Samtidigt så börjar han visa en mjukare sida, men utan att på något sätt förlora sin coolness...

Nu väntar jag bara på bok nummer sex - Song of Susannah som borde komma i lådan vilken dag som helst...

Boken (alltså ej ljudboken) ges ut av Hodder & Stoughton och kan köpas på Adlibris och Bokus

Mina recensioner av övriga böcker i serien hittar ni här

2 kommentarer:

Monika sa...

Roligt att också du föll pladask för den här boken. Jag gav den full pott :)

...med näsan i en bok... sa...

Monika - Full pott! Absolut!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...