header

header

måndag 12 november 2012

På stort Alvar - Johan Theorin

Jag har läst ovanligt många novellsamlingar på sistone. En har jag lyssnat på som ljudbok och det är Johan Theorins På stort Alvar. Ljudboken är inläst av Magnus Krepper.

Det är en blandad kompott av noveller som Theorin bjuder på. Det de alla har gemensamt är att de utspelar sig på Öland och många av dem på det öländska stora alvaret. Stora alvaret är en trädlös hedmark som är vacker på dagarna men kan vara lätt att gå vilse på när det är dimma eller mörkt. I Theorins böcker är den förknippad med mycket mystik.

Jag tyckte verkligen om blandningen i novellerna, det är både släkthistorier, skrönor, spökberättelser och en novell om en ensam ung man som så gärna vill vara tuff och självsäker att han går lite överstyr.

Ni som läst Theorins tidigare böcker har stött på karaktären Gerlof Davidsson som i Nattfåk och Skumtimmen är en 80-årig man som bor på ett äldreboende. Flera av novellerna handlar om Gerlofs äventyr som styrman. Vi får höra historien om när han räddade en hund som kom simmande mitt i havet mellan Gotland och Öland och om gången då hans skepparkompis blev så trött på att äta fisk att han fångade en svan, en svan som verkligen inte vill ätas upp! Novellerna uppvisar hur väl Theorin kan skriva och röra sig i olika genrer och förstås hur mycket han älskar Öland.

Mina favoriter är (förstås) spök- och skräckhistorierna som är skriven i klassisk anda och både skrämmer och underhåller. De utspelar sig i nutid och innehåller ingredienser som kyrkogårdar, otäcka spökbestar, Lovecraftinspirerade varelser, giftiga drycker, hasande spöken och förvandlingar.

Novellerna är välskrivna och både miljö och karaktärsbeskrivningarna är välgjorda. Jag känner mig närvarande i alla noveller, de engagerar och underhåller. Theorin är en sann berättare. Jag skulle gärna sitta vid en brasa ute på stora alvaret och lyssna på när han berättade historier.

Jag rekommenderar er alla att läsa/lyssna på denna novellsamling!

Ljudboken ges ut av Bonnier Audio, den inbundna varianten av Wahlström & Widstrand och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Skuggornas bibliotek, Böcker, böcker, böcker och mysterierna

4 kommentarer:

Eli sa...

Åh, den här ska jag nog testa. Behöver en ny ljudbok. Var det en bra uppläsning?

Det mörka tornet sa...

Jag har läst alla Theorin och gillade mest Nattfåk just för de övernaturliga inslagen. Den här måste jag ju läsa!!

...med näsan i en bok... sa...

Eli - bra novellsamling och bra uppläsare, inte den bästa jag hört men absolut bra:)
Det mörka tornet - det tycker jag du ska göra!

Eli sa...

Då ska jag lyssna på den :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...