header

header

tisdag 13 november 2012

Flickan vid glastornet - Erika Vallin

Asrin bor tillsammans med sin farmor. För ett år sedan så försvann Asrins föräldrar på ett märkligt sätt. Deras bil hittades kraschad vid ett dike, men båda föräldrarna var borta och hittades aldrig igen. Asrin och hennes farmor Sonia höll en liten begravning i minneslunden och försöker nu rätta in sig i ett liv tillsammans. En dag tar Sonia med henne till en matteklubb ute i en stor förfallen villa ute på Djurgården i Stockholm. Där lär hon känna Lima som tillsammans med klasskompisen Max kommer att bli hennes bästa kompis. Ganska snabbt inser Asrin att allt inte är som det verkar, att matteklubben har något ytterligare syfte än att bara träffa andra mattenördar, att Sonia har hemligheter och framförallt att hennes föräldrar kanske inte är försvunna för alltid. Och vem är det egentligen som har lämnat en mystisk bok på hennes nattuduks bord, vad betyder alla blåa rosor och vem är den konstiga kvinnan som verkar allmänt förvirrad och säger att hon är en skugga?

Det här är en bok som enligt förlaget riktar sig mot 9 - 12 åringar. Jag tycker det är jättesvårt att lämna omdöme om böcker som är tänkta till den åldersgruppen, för det var så länge sedan jag själv var tolv år. Jag har försökt att tänka efter om jag hade gillat den när jag var barn och svaret är  ja, förmodligen hade jag gjort det. Jag älskade att läsa mystiska berättelser, om barn som måste lösa gåtor och ta sig hur läskiga situationer. Flickan vid glastornet innehåller allt sådant.

Det är konstiga lärare, slott i Frankrike, lösa gåtor med kompisarna, spegelvärldar, underliga figurer och så vidare, allt som gör en äventyrshistoria bra. Och jag vet att den här boken har fått supermycket bra kritik. För mig som vuxen läsare lämnar den dock en hel del till övers. Jag tycker att karaktärerna är stereotypiska och platta, jag irriterar mig på att Sonia kallar Asrin för "kompis" hela tiden och jag tycker det är alltför många klyschor och "stulna" idéer. Men, boken är inte heller tänkt för mig och jag tror att den passar den tänkta ålderskategorin perfekt.

Jag sparar den i hyllan och hoppas få läsa den tillsammans med min son om sisådär fem år (kanske till och med lyssna på när han läser den för mig...).

Boken ges ut av B. Wahlströms och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Barnboksprat, Boktjuven och Hundöra

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...