header

header

måndag 13 maj 2019

Bilbo (Hobbiten eller Bort och hem igen)- JRR Tolkien


Förra våren (! Ja, jag ligger låååångt efter med "recensionerna") så läste jag och min då 10-årige son Bilbo (eller Hobbiten som den visst heter i nyöversättningen). När vi ganska nylagt hade läst ut den så läste jag någonstans att Mark Levengood tycker att Bilbo måste vara en av historiens tråkigaste böcker. Jag ber att få protestera! Jag har ju läst den några gånger tidigare och min son tyckte mycket om den.

Språket i boken är ganska speciellt, kanske är det det som ställer till det för Mark. Det är gammalmodigt (vi läste den nya översättningen, så den vet jag inte hur den är) och innehåller en hel del dikter. En konsekvens av det var att min son helt plötsligt visste hur man läser dikter i rytm. Han kom hem en dag från skolan med en läsläxa som bestod av ett par dikter av Karin Boye och läste dem perfekt. Jag frågade om de övat mycket i skolan men han sa att han inte hade läst dem tidigare.

Behöver jag skriva något om handlingen? Kanske bäst, om det nu är någon som missat. Den utspelar sig för trilogin om härskarringen och förlaget beskriver den så här:

Den lille hobbiten Bilbo Secker dras av trollkarlen Gandalf grå med på äventyr tillsammans med tretton dvärgar, ledda av den sturske Thorin Ekensköld. De ska röva bort en stor guldskatt som vaktas av den eldsprutande draken Smaug. På vägen stöter de på ruskiga troll och vättar, men också hjälpsamma varelser som alver, jätteörnar och den store Beorn. Bilbo träffar också den slemmige Gollum som håller till i en mörk grotta uppe i bergen. Gollun utmanar Bilbo på en tävling och blir där av med sin magiska osynlighetsring. En ring som kommer att spelar en viktig roll i berättelsen.

Och till skillnad får Mark Levengood så tycker jag alltså att det här är en liten pärla och att ni borde läsa den. Med fördel tillsammans med ett barn.

Boken ges ut av Norstedts och kan köpas på Adlibris och BokusInga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...