header

header

torsdag 23 maj 2019

The Outsider - Stephen King

För några månader sedan så lyssnade jag på The Outsider eller Outsidern som den heter på svenska. För er som följer den här bloggen med någorlunda regelbundenhet så är det inte någon hemlighet att jag älskar Stephen King och att han är den författaren som kanske hängt med mig mest genom åren.

Handling (förlagets text):
Terry Maitland - även kallad Coach T - är något av en lokalkändis i Flint City. Alla känner den omtyckte baseballtränaren, som håller i stadens juniorlag och tränar ungarna i high school. Därför blir chocken extra stor när Terry blir arresterad inför publik och under stor dramatik vid en baseballmatch på den lokala arenan. Han anklagas för ett fasansfullt brott: sexuella övergrepp och mord på en elvaårig pojke. Ett dussin vittnen säger sig ha sett Terry tillsammans med pojken eller nära brottsplatsen samma kväll. Men själv svär Terry på att han befann sig någon helt annanstans. Polisens utredare Ralph Anderson och den ambitiösa distriktsklagaren Bill Samuels är dock övertygade om att de fått tag på rätt man och vill se honom i elektriska stolen.

I staden sprids lynchstämning samtidigt som Terrys fru och barn gömmer sig i hemmet. Med det dyker upp märkliga inslag i utredningen som inte går att förklara, och Ralph Anderson tvingas till sin förfäran inse att historierna inte går ihop. Lika säkert som bevismaterialet mot Terry tycks vara, lika vattentätt är det alibi som baseballtränarens advokat presenterar.

Kan en människa befinna sig på två platser samtidigt? När Ralph vågar ställa de rätta frågorna inser han att de krafter som satts i spel inte har någon naturlig förklaring - och att ondskan som ligger bakom det fruktansvärda mordet fortfarande är lös.

Mitt omdöme:
Den här boken är ganska omdiskuterad i "King-kretsar" huruvida man tycker om den eller inte. Jag är glad att jag inte läste hela den diskussionen innan jag lyssnade på boken för risken är att jag hade blivit färgad av den. Nu lyssnade jag med ett öppet sinne och med en glädje över en (relativt) ny bok av King.

I den här boken tycker jag att King delvis återvänder till ursprunget. Jag läser den med behaglig igenkänning. Hemska saker händer, det finns ett monster och en strid måste utkämpas. Ramverket är en mordgåta och ett tag trodde jag att han skrivit ytterligare en kriminalroman (som Mr Mercedes, även om det finns övernaturliga inslag även i den) men det utmynnade i hederlig skräck.

Bild hämtad från bloggen arts+charts+life
På tal om Mr Mercedes så dyker Holly Gibney från de böckerna upp en bit in i historien och får en stor roll i boken. King arbetar ofta så och knyter ihop sina böcker och berättelser med varandra. det gillar jag även om jag förmodligen missar en del. Har sett på nätet att det finns en hel del flowcharts över hur hans böcker och karaktärer hänger ihop. I boken flirtar han även med min älsklingsbokserie The Dark Tower genom att väva in begreppet Ka. Det gjorde mig extra lycklig.

När ett väsen som sänder tankarna till Slenderman dyker upp i boken så blir jag på riktigt rädd. Det är en krypande rädsla som kastar mig tillbaka till barndomens mörkerrädsla - jag ryser av välbehag. För jag vill ju bli rädd när jag läser skräck...

Gillar du King så tycker jag att du ska ge den här boken en chans. Jag tyckte mycket om den.

Boken ges ut av Bonnier Pocket och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Johannas Deckarhörna, Bam tycker och Jennys bibliotek har också bloggat om boken.


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...