header

header

tisdag 7 maj 2019

En sådan som du - Gillian Flynn

Gillian Flynn är en författare som är väl omtalad i bloggosfären men jag har bara läst en bok av henne tidigare: Dark Places. Det här är en novell på 50 sidor som jag lyssnade på som ljudbok.

Handling (förlagets text):
Kvinnliga kunder som kliver in genom dörren till tarotstudion Anden i handen möts av sierskor, kristallkulor och kortlekar. Manliga kunder fortsätter vidare till det potpurridoftande bakre rummet, där studions parallella verksamhet pågår, med en kompletterande stab av olagliga soft-core-prostituerade. Efter att ha drabbats av en förslitningsskada i handen får en av kvinnorna i det bakre rummet - en driftig boknörd med en förkärlek för skräckromaner - hoppa in som medium. Men det som ser ut att bli ett välkomme avbrott tar en oväntad och olycksbådande vändning när en av de välbärgade förortsfruarna som bokat tid berättar en otäck historia som inte tycks vara inbillning.

Mitt omdöme:
Det här var helt klart en underhållande och välskriven novell skriven med glimten i ögat. Berättarrösten är alltså den före detta prostituerade skräckälskande boknörden (som vi inte får veta vad hon heter) som ser sin chans att tjäna sina extra pengar som medium i stället nu när hon fått en arbetsskada från sitt yrke som prostituerad. När förortsfrun Susan kliver in i tarotstudien och berättar om sitt hemsökta hus så blir hon eld och lågor och lovar att hjälpa till att driva ut det onda för en extra slant. Susans viktorianska villa gör verkligen skäl för sitt rykte och frågan är om vår berättare inte tagit sig vatten över huvudet. Finns det ett riktigt spöke att driva ut?

Jag får känslan av att Flynn har haft roligt när hon skrivit den här novellen och jag tyckte om att lyssna på den. läs den gärna!

Boken ges ut av Albert Bonniers Förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Bokföring enligt Monika, Bokpool och Mest Lenas Godsaker.
Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...