header

header

söndag 19 maj 2019

The Craftsman - Sharon Bolton

Jag längtade verkligen efter den här boken från det att jag läste att den skulle komma ut. Satte till och med en påminnelse i kalendern för att köpa den på utgivningsdatumet, men hur det nu blev så tog det några månader innan jag köte och läste den. Innan den här kom så gav Bolton ut en novell som utspelar sig i samma värld som just The Craftsman. Novellen heter Alive och jag har skrivit om den här.

The Craftsman heter Hantverkaren på svenska.

Handling (svenska förlagets text):
Helt avgörande för Florence Loveladys karriär som polis, var när hon grep kistmakaren Larry Glassbrook. Det är nu trettio år sedan han dömdes för en serie barnamord, som ur våra värsta mardrömmar. Offren begravdes levande. Larry erkände morden; fallet var lika enkelt som det var spektakulärt. Nu är han död. Ändå har saker från det förflutna börjat upprepa sig på fasaväckande vis. Hade hon helt fel den där gången för många år sedan? Eller är någonting helt annat, ännu mörkare på spel?

Mitt omdöme:
Som ni kankse förstår så hade jag höga förväntningar på den här boken och de infriades. Bolton lyckas återigen (precis som i Blood Harvest) ta läsaren in i en mörk, mystisk och blodig värld, där det ibland är svårt att urskilja vad som är verkligt och vad som inte är det. Finns det magi på riktigt?

Boken utspelar sig i ett fiktivt samhälle nedanför Pendle Hill där de mytomspunna häxrättegångarna tog plats år 1612. Historierna om häxorna på Pendle Hill, och arvet av dem, vävs snyggt in i berättelsen om Florence och Larry.

The Craftsman tar sin början på Larry Glassbrooks begravning. Florence är där tillsammans med sin tonårige son. Hon ser också att en av Larrys döttrar deltar på begravningen. Medieuppbådet är stort då detta var ett uppmärksammat fall på 60-talet. För Florence är det tänkt att bli som ett avslut men när hon åker ut till Larrys tidigare hus, där hon en period dessutom bodde som inneboende, så dyker det upp saker som gör att hon ifrågasätter historien.

Boken utspelar sig både i nutid och dåtid, mellanåren får vi veta väldigt lite om. Det här är en spännande och obehaglig bok som utlöser viss känsla av klaustrofobi. Bolton är skicklig både på miljöbeskrivningar och på att teckna trovärdiga karaktärer. Läs den!

Den engelska utgåvan ges ut av Orion Publishing Group och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Den svenska utgåvan ges ut av Modernista och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som har bloggat om boken är Hyllan, Fiktiviteter och Johannas Deckarhörna.Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...