header

header

onsdag 29 maj 2019

Someone Like Me - M.R. Carey

Jag har läst två böcker av M R Carey tidigare; Flickan med gåvorna och Pojken på bron. Jag älskade båda de böckerna så när jag snubblade över den här boken så blev jag såklart nyfiken, men ändå lite avvaktande. Man vill ju inte bli besviken. Det var när jag besökte en av mina favoritboklådor, The English Bookshop i Uppsala, som jag såg den i en av hyllorna. Jag vred och vände på den innan jag gick och frågade en av dem som jobbar där hur den är. Svaret var att den är något helt annat än de två böcker jag läst av författaren, mer krypande skräck och väldigt spännande. Hon sålde in den till mig på ett övertygande sätt. Nu har jag läst den!

Handling (förlagets text):
Liz Kendall wouldn't hurt a fly. Even when times get tough, she's devoted to bringing up her kids in a loving home. But there's another side to Liz, oe that's dark and malicious. An alter-ego that will do anything to get her way - no matter how extreme. And when this other side of her takes contol, the consequences are devastating.

Mitt omdöme:
Liz Kendall har skiljt sig från sin man Marc och flyttat med sina två barn, tonåringen Zac och 6-åringen Molly, till förorten där hon lever ett relativt lugnt liv. Hon jobbar på en biosalong och umgås med grannarna på fritiden. I relationen med Marc blev hon kontrollerad och han utsatte henne för våld När våldet började rikta sig mot barnen så fick hon styrka att lämna honom. Han har träffat en ny kvinna och träffar barnen ett par helgdagar i månaden. Så vid ett tillfälle när han kommer tillbaka med barnen så väcks hans vrede mot Liz och han tar strypgrepp på henne. Hon fruktar för sitt liv när hon känner att något...eller någon annan... tar över henne och hon blir förbannad, ser en glasflaska som hon slår sönder och kör in i Marcs kind. Marc får besöksförbud och anmäls för överfall.

Liz plåstras om på sjukhuset och får också tid hos klinikens psykolog, Dr Southern, för att bearbeta det som har hänt. Hon känner en stor oro över att det känns som att hon har en annan närvaro i sin kropp, som att det finns någon annan inne i henne. En närvaro som kallar sig Beth. Är det verkligt eller är det psykologiska sviter efter det våld hon utsatts för av Marc?

Samtidigt får vi lära känna 16-åriga Fran Watts som också går hos Dr Southern. När hon var 8 år så kidnappades hon av en galning vid namn Bruno Picot som höll en fången på ett risigt motell i ett dygn. När polisen hittade henne han de precis avvärja honom från att mörda Fran. Sedan dess så lider hon av PTSD och av vanföreställningar. Hon har en väldigt verklig låtsaskompis i form av en talande räv vid namn Jinx, ibland Lady Jinx. Är hon på låtsas eller är hon verklig?

Zac och Fran hittar varandra och börjar umgås. De börjar forska i vad som egentligen hände när Fran blev kidnappad - hon har bara sporadiska minnen av det och ibland minns hon det som att hon faktiskt blev mördad. Liz känner av den andra närvaron starkare och starkare samtidigt som Marc börjar trakassera henne för att förmå henne att ta tillbaka anmälan mot honom..

Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva den här boken. Den är som en kombo av psykologisk thriller och spökhistoria. Hur som helst så är den riktigt bra och en bladvändare som är svår att lägga ifrån sig. Jag hoppas att den översätts till svenska så att den får en större publik här.

En av styrkorna i boken (förutom den annorlunda historien) är karaktärerna. Med ganska enkla medel och få penseldrag så lär jag känna dem alla. Och de är ganska många, bara några är nämnda i texten här. Carey lyckas till och med skapa viss sympati för kidnapparen Bruno Picot. Mest av allt så identifierar jag mig nog med Fran Watts ensamstående pappa som gör allt han kan för att hans dotter ska börja må bättre.

Carey lyckas med att få ihop alla trådar i boken och avsluta den på ett bra sätt.

Tycker du om en spännande bok med övernaturliga inslag så är detta boken för dig!

Boken ges ut av Little, Brown och kan köpas på Adlibris och Bokus.


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...