header

header

torsdag 9 maj 2019

Historieläraren - Matt Haig

Trots att jag lyssnade på den här boken för flera månader sedan så minns jag den väl, särskilt känslan av boken lever kvar. Kanske skulle beskriva den som en spännande historisk feel-good...nåt sånt.

Handling (förlagets text):

Tom Hazard bär på en hemlighet. Av allt att döma är han en högst ordinär 41-åring, men han har i själva verket levt i århundraden. Från den elisabetanska eran genom 1920-talets jazzålder i Paris till dagens London. Han har sett världen förändras så många gånger, men det enda han längtar efter är ett vanligt liv. Tom är kvasi-odödlig. På 13, 14 år åldras han endast ett. Han har med åren blivit en outsider, en betraktare av världen utifrån, förundrad och kritisk. Han följer franska revolutionen, fascineras av Facebook och hänger med Zelda Fitzgerald och Josephine Baker. Det enda han inte får göra, det enda förbjudna, är att bli kär. Som historielärare på en grundskola i London har han hittat det perfekta jobbet: han kan lära barnen om häxjakten, världskrigen och andra stora historiska händelser. Han försöker på så sätt att tämja det förflutna, som alltid riskerar att komma ikapp honom, och komma över förlusten av sin sedan länge försvunna dotter.

Mitt omdöme:
Ibland stöter man på en sådan där magisk feelgood-bok som tar en tillbaka till barndomens bästa läsupplevelser. För mig var Historieläraren en sådan bok. För det första så tycker jag mycket om Tom. Han är en väldigt sympatisk huvudkaraktär och Haig levandegör honom så att jag tycker att jag känner honom. Han blir en vän.

Det är intressant att följa honom från det att han upptäcker vad han är, när han blir kär och hur han hanterar det. Även spännande att läsa om den organisation som finns för sådana som honom, för han är inte ensam med att vara kvasi-odödlig, och hur det går när han vägrar inrätta sig efter alla "regler".

En mysig bok som ger en del tankeställare. Skulle också vilja beskriva den som en finurlig bok som handlar om tiden, livet och kärleken. Läs den gärna.

Boken ges ut av Bokförlaget Polaris och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Systrarna böcker, Carolina läser och Vargnatts bokhylla.
LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...