Fortsätt till huvudinnehåll

Andarnas hus - Isabel Allende

Jag vet inte hur jag ska sammanfatta handlingen i den här fantastiska boken, allt jag skriver kommer bara att låta platt. Ni får ha det i huvudet när jag gör ett försök.

Allende nämner aldrig namnet på landet som Andarnas hus utspelar sig i, men många av händelserna stämmer väl överens med händelser i Chile och flera av karaktärerna passar bra in på verkliga personer i Chiles historia. Samtidigt så är det en berättelse som skulle kunna appliceras på många latinamerikanska länder.

Berättelsen är en släktsaga som spänner över fyra generationer och tar sin början när systrarna Rosa och Clara är barn. Den vackra Rosa som föddes utan en skrynkla på kroppen, med grönt hår och överjordiskt vacker och Clara den klärvoyjanta som kan flytta saltkar med tanken, förutspår framtiden och pratar med andar. Esteban, en fattig pojke med rika anor (hans pappa förlorade familjens rikedom, en det förfallna godset finns kvar), blir dödligt kär i Rosa, men omständigheter gör att han i stället gifter sig med Clara. Estebans kärlek till Clara växer sig djupare och starkare med åren, men hon befinner sig inte alltid i denna världen och även om hon älskar Esteban och deras barn så är hon inte alltid särskilt närvarande. Praktiskt lagd är hon definitivt inte så länge hon kan välja bort det i alla fal...

Esteban rustar upp familjens gods och blir traktens mest framgångsrika godsherre, så småningom även senator för det konservativa partiet. Han styr godset och sin omgivning med järnhand och har ett fruktansvärt och våldsamt temperament. De övriga familjemedlemmarna är alla på något sätt excentriska och fogar sig inte alltid efter Estebans vilja.

Boken berättas av Estebans dotterdotter Alba och bitvis även av Esteban själv. Mellan de två finns det en ömhet och kärlek som trotsar allt och som inga ideologier eller politiska motsättningar kan förstöra. Om Alba säger Esteban att hon hade otur att födas som idealist. Vilket han liknar vid en sjukdom i familjen.

Som sagt, boken innehåller mycket mer än det jag skrivit om ovan. Många underbara karaktärer som alla har sina egenheter och som Allende skildrar på ett färgstarkt, varmt och humoristiskt sätt. Det är en galen, rik familj som skulle kunna befinna sig i totalt kaos, men mycket tack vare Claras kärlek så hålls den ihop och fungerar. Ibland bättre, ibland sämre. Lika mycket som det är skildringen av en familj så är det skildringen av ett land i förändring och uppror, ett generationsskifte där gamla och nya tankesätt möts och krockar. Den har en air av äventyrsroman som jag gillar och som kryddar hela berättelsen. Jag tänker på Claras morbror som byggde ihop ett flygplan och skulle bli den första att flyga över anderna, Blancas hemliga kärlekseskapader och Alba och hennes morbror Jaimes galna utflykt till bergen.

Jag älskar den här boken och skickar härmed uppmaningen LÄS DEN!

Boken ges ut av Norstedts och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokmania, Ciccis bokblogg, Lyrans noblesser och Eli läser och skriver

Kommentarer

Louise sa…
Låter väldigt spännande! Måste lägga den på minnet :)
Läste den själv för inte så längesen! Älskade också! Så jag håller med!! Läs!!
Louise - det ska du absolut!
Mörka tornet - eller hur!

Populära inlägg i den här bloggen

Varför kom du hit - Julia Svanberg

Den här boken hade på något sätt hamnat i min läsplatta - jag minns inte hur faktiskt...

Handling (Förlagets text):
Ellen och Henrik åker till Colombia med planen att backpackresa vidare genom Sydamerika. Första stoppet är hostel Papegojan i Bogotá, Colombia. Men medan Henrik vill avverka resmålets sevärdheter och sedan dra vidare enligt utstakad resplan så vill Ellen stanna kvar. Hon blir omedelbart vän med Lila, den enda colombianskan som bor på hostelet. Det är den sortens vänskap som flammar upp likt en häftig förälskelse. Precis som Ellen drömmer Lila om att resa, men som colombian är det mer eller mindre omöjligt att ta sig till andra kontinenter. På hostelet bor även The Swedish Guy, en frilansjournalist som drömmer om att göra djärva frilansreportage om landets knarkhandel, också han med särskilda band till Lila. En annan flitig besökare är Jhony, en colombiansk småskalig knarkhandlare som förser gästerna med droger och som Lila och Ellen betraktar lite som en lillebror. Paral…

Familjen i huset bredvid - Sally Hepworth

Blev nyfiken på den här boken eftersom den jämfördes med Lianne Moriartys böcker. Australien, förort, hemligheter - det lät som en bladvändare i mina öron. Dessutom brukar Printz Publishing ge ut bra böcker.

Handling (förlagets text):
Den lilla gatan Pleasant Court lever upp till sitt namn. Alla känner sina grannar, och barnen leker med varandra ute. Men Isabelle Heatherington passar inte in i bilden av familjeparadiset. Som den enda ensamstående och barnlösa kvinnan fångar hon snart uppmärksamheten hos tre mammor, som bestämmer sig för att lära känna nykomplingen.

Men Ange, Fran och essie har ocskå sina hemligheter att bevaka. Som anledningen till att Ange måste kontrollera varje aspekt av sitt liv. Eller varför Fran inte låter sin snälla, stillsamma make gå nära deras bebis. Eller varför Essie för tre år sedan tog med sin dotter till lekparken och återvände hem utan henne.

När deras besatthet av den nya grannen växer börjar hemlighetera sippra ut, och de kommer snart upptäcka att nä…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…