header

header

måndag 30 juli 2012

Andarnas hus - Isabel Allende

Jag vet inte hur jag ska sammanfatta handlingen i den här fantastiska boken, allt jag skriver kommer bara att låta platt. Ni får ha det i huvudet när jag gör ett försök.

Allende nämner aldrig namnet på landet som Andarnas hus utspelar sig i, men många av händelserna stämmer väl överens med händelser i Chile och flera av karaktärerna passar bra in på verkliga personer i Chiles historia. Samtidigt så är det en berättelse som skulle kunna appliceras på många latinamerikanska länder.

Berättelsen är en släktsaga som spänner över fyra generationer och tar sin början när systrarna Rosa och Clara är barn. Den vackra Rosa som föddes utan en skrynkla på kroppen, med grönt hår och överjordiskt vacker och Clara den klärvoyjanta som kan flytta saltkar med tanken, förutspår framtiden och pratar med andar. Esteban, en fattig pojke med rika anor (hans pappa förlorade familjens rikedom, en det förfallna godset finns kvar), blir dödligt kär i Rosa, men omständigheter gör att han i stället gifter sig med Clara. Estebans kärlek till Clara växer sig djupare och starkare med åren, men hon befinner sig inte alltid i denna världen och även om hon älskar Esteban och deras barn så är hon inte alltid särskilt närvarande. Praktiskt lagd är hon definitivt inte så länge hon kan välja bort det i alla fal...

Esteban rustar upp familjens gods och blir traktens mest framgångsrika godsherre, så småningom även senator för det konservativa partiet. Han styr godset och sin omgivning med järnhand och har ett fruktansvärt och våldsamt temperament. De övriga familjemedlemmarna är alla på något sätt excentriska och fogar sig inte alltid efter Estebans vilja.

Boken berättas av Estebans dotterdotter Alba och bitvis även av Esteban själv. Mellan de två finns det en ömhet och kärlek som trotsar allt och som inga ideologier eller politiska motsättningar kan förstöra. Om Alba säger Esteban att hon hade otur att födas som idealist. Vilket han liknar vid en sjukdom i familjen.

Som sagt, boken innehåller mycket mer än det jag skrivit om ovan. Många underbara karaktärer som alla har sina egenheter och som Allende skildrar på ett färgstarkt, varmt och humoristiskt sätt. Det är en galen, rik familj som skulle kunna befinna sig i totalt kaos, men mycket tack vare Claras kärlek så hålls den ihop och fungerar. Ibland bättre, ibland sämre. Lika mycket som det är skildringen av en familj så är det skildringen av ett land i förändring och uppror, ett generationsskifte där gamla och nya tankesätt möts och krockar. Den har en air av äventyrsroman som jag gillar och som kryddar hela berättelsen. Jag tänker på Claras morbror som byggde ihop ett flygplan och skulle bli den första att flyga över anderna, Blancas hemliga kärlekseskapader och Alba och hennes morbror Jaimes galna utflykt till bergen.

Jag älskar den här boken och skickar härmed uppmaningen LÄS DEN!

Boken ges ut av Norstedts och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokmania, Ciccis bokblogg, Lyrans noblesser och Eli läser och skriver

3 kommentarer:

Louise sa...

Låter väldigt spännande! Måste lägga den på minnet :)

Det mörka tornet sa...

Läste den själv för inte så längesen! Älskade också! Så jag håller med!! Läs!!

...med näsan i en bok... sa...

Louise - det ska du absolut!
Mörka tornet - eller hur!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...