header

header

söndag 1 juli 2012

En smakebit på søndag

 Dagens smakebit på søndag är hämtad från Jan Guillous bok Tjuvarnas marknad (s.37)som jag läser just nu. I Tjuvarnas marknad får vi återigen möta huvudpersonen från Ondskan Erik Ponti (Jan Guillou..?). Miljön är en som känns väldigt mycket Guillou - det är jakt, god mat och dyra viner. I avsnittet jag valt att dela med mig möter vi en mycket framgångsrik och rik person som äntligen fått sina jakttroféer från afrika hemskickade, men någonting tycks vara fel.

Redan innan den sista trälådan kånkats in från lastbilsflaket hade han börjat kallsvettas vid tanken på att buffeln inte skulle vara med, den betydde mer än allt annat tillsamans. Men ingen av lådorna han sett var stor nog för att kunna innehålla en bogmonterad afrikansk buffel och när han sprang ut för att kontrollera lastbilsflaket var det oemotsägligt tomt. Han skällde ut pojkarna från DHL utan att på något sätt, åtminstone inte synbart, kunna sätta skräck i dem även om han hotade med att se till så att de fick sparken. En av dem svarade bara sävligt medan ha lade in en osmakligt stor snusprilla, att det här var vad som fanns påd eras rekvisition, att allt hade varit inlåst i en stålnätsbur på Arlanda och attd et inte varit något fel på låset. Ville han klaga fick han vända sig till kontoret för nu hade de inte tid eftersom de jobbade för brödfödan. Han tyckte sig höra en oförskämt insinuant betoning av ordet jobbade, men viftade bara åt dem att de kunde sticka, eftersom han redan tagit fram sin telefon och slagit snabbnummret till sin sekreterare.

7 kommentarer:

Monika sa...

Det enda jag läst av Guillou är böckerna om Carl Hamilton och de är på gränsen till vad jag klarar av grabbighet. Kanske är de andra böckerna bättre?

Beathesbokhylle sa...

Tusen takk for smakebiten:-) Tror ikke jeg har lest noe av forfatteren før,men tror jeg skal ha en bok eller to liggende. Ha en fin kveld:-)

...med näsan i en bok... sa...

Monika- Arnböckerna är jättebra tycker jag. Gillade också Hamiltonböckerna, men förstår precis vad du menar.

Beathe - tack! Trevlig kväll på dig med:)

Gråbekka`s Blogger sa...

Har ikke lest noe av denne forfatteren enda:)Takk for bok tips og takk for smakebiten!:) Ha en herlig mandag:)

SigridfraEnget sa...

Jan Guillou brukar va bra...

Hanneles bokparadis sa...

hans filmer har man ju sett

Melusine sa...

Lenge siden jeg har lest noe av Jan Guillou, og denne høres veldig spennende ut - takk for smakebiten!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...