header

header

söndag 29 juli 2012

En smakebit på søndag (eller läs för Guds skull denna bok!)


Dags för söndagstraditionen att delta i den norska bokbloggen Flukten från virkelighetens "utmaning" att dela med sig av ett smakprov från boken man för tillfället läser.

Jag håller för fullt på med en omläsning av den fullkomligt underbara boken Andarnas hus författad av Isabel Allende. Har ni inte läst den så gör för Guds skull det!!! 

Jag läste den för första gången nån gång i början av 90-talet och förtrollades totalt. Det är en sån där bok som jag har tänkt på med jämna mellanrum under åren och som haft ett litet skimmer runt sig. Jag var lite rädd när jag började omläsningen att jag skulle tycka annorlunda, att den inte skulle vara lika bra längre, men jag hade inte behövt oroa mig. Visst läser jag den med ett annat persektiv idag, inte så konstigt eftersom jag blivit äldre, upplevt en massa saker och utvecklats som människa, men den är fortfarande underbar. Jag har ungefär hundra sidor kvar och det känns lite ledsamt att jag snart ska lämna den. Kommer att skriva mer om den när jag läst ut den, så håll utkik.

Nu ett litet smakprov från sid 355:
Den enda i huset som inte tappade fattning var hon, tack vare sin träning i att uthärda smärta, och tack vare att hennes mormor ofta hade förklarat omständigheterna och ansträngningarna som omgav döden
- Alldeles som när vi kommer till världen är vi rädda för det okända när vi ska dö. Men rädslan är någonting inuti oss som inte har med verkligheten att göra. Att dö är som att födas: bara en förändring, hade Clara sagt. 

13 kommentarer:

astridterese sa...

En fin smakebit!
Denne står på min TBR liste, men jeg må kanskje flytte den frem i køen etter å ha lest ditt engasjerte innlegg!

Ønsker deg en riktig fin dag!

Mai Lene sa...

Oi, så spennende. Jeg har hørt mye bra om både forfatteren og denne boka, men har til nå bare lest Maya av Allende. Får håpe det blir flere bøker av henne senere. Ha en fin søndag =)

Julie sa...

Takk for en fin smakebit, og ha en fin dag videre. :)

Linnea sa...

Jag kan bara hålla med om att det här är en måste läsa-bok. Läste dock en annan av Allendes böcker tidigare i år och blev besviken. Men Andarnas hus! Verkligen en fantastisk bok! :)

Cassandra sa...

Jag älskade Andarnas hus när jag läste den. Allt annat jag har läst av henne har varit bra, men de kan inte jämföra sig med denna :)

Monika sa...

Visst är det den som blivit film också? Med idel kändisar? Kan inte för mitt liv komma ihåg om jag sett den eller jag bara kommer ihåg att alla pratat om den. Får kanske läsa boken i stället :)

Beathe sa...

En veldig fin smakebit:-) Har ikke lest noe av forfatteren enda,men jeg kan godt tenke meg å stifte bekjentskap med forfatterskapet hennes. Ha en fin dag videre:-)

Jenny Magnusson sa...

Vilken underbar idé. Har bara läst om Andrnas hus och fått ett väldigt blandat intryck. Kanske jag läsa den. Kul också med tipset på en norsk bokblogg.

...med näsan i en bok... sa...

Har läst flera av hennes böcker, men ingen som slår denna. Monika- stämmer att det gjorts film av boken med bla Jeremy Irons, Winona Ryder, Glenn Close och Meryl Streep. Har tänkt se den (igen) nu när jag läst ut boken. Och som Linnea säger - det är en måste läsa-bok. Förmodligen en av de bästa böcker jag läst - någonsin!

Ann Kristin sa...

Flott smakebit. Husker veldig godt filmen som kom ut på '90-tallet. Ha en fin dag videre. :)

SigridfraEnget sa...

Det är lite roligt hur olika vi uppfattar tex böcker. Jag läste Andarnas hus förra året; jag hade ju hört så mycket bra om den, men jag blev jättebesviken och var nära ge upp hela boken...
Men, men - vi är olika, och bra är nog det. :-)

Mari sa...

Jeg minns at jeg muligens har sett filmen en gang, men boken har jeg aldri lest. Åndenes hus må altså leses :) Smakebiten var veldig fin!

Eli sa...

En underbar bok :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...