header

header

tisdag 24 juli 2012

En förgiftad man - Peter Robinson

Chris Lowndes är nybliven änkling sedan hans fru Laura dog i cancer. Som ung flyttade han till Hollywood och har där skapat sig en karriär som kompositör av filmmusik. Han har en god ekonomi och behöver bara en studio för att kunna arbeta hemifrån. 60 år gammal tar han beslutet att flytta hem till England, närmare bestämt Yorkshire. Via ombud köper han ett stort hus (med plats för studio) som har någon kilometer till närmaste granne. Ganska snart efter att ha flyttat in i sitt nya hus får han reda på att ett mord begicks där 1953. Grace Fox giftmördade sin man, läkaren Ernest. Grace Fox avrättades genom hängning. Chris blir fascinerad av historien och vill ta reda på mer. Med hjälp av mäklaren Heather och några ur ortsbefolkningen gräver Chris fram nya fakta. Han blir mer och mer övertygad om att Grace blev oskyldigt dömd.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken som har många bottnar. Dels finns det själva berättelsen om Grace och Chris "utredning" av vad som egentligen hände den där vinternatten. Detta kryddas med en ibland rätt kuslig stämning. Chris vaknar av konstiga ljud i huset och tycker sig ibland skymta en kvinna i ett av sovrummen. Han får sakta reda på mer om familjen Fox, byn och händelser under andra världskriget som kanske påverkade familjens öde. Det är spännande utan att innehålla minsta tillstymmelse av action. Sakta läggs pusselbitar ihop och som läsare får du en chans att fundera och spekulera.

Vi har också berättelsen om Graces upplevelser under andra världskriget, de berättas genom dagboksanteckningar. Grace var sjuksköterska och var stationerad både i Singapore och Frankrike. Hon upplevde fruktansvärda händelser. Robinson tar på detta sätt upp kvinnornas glömda roller i kriget. När kriget var över hyllades männen som hjältar och vårdades för sina krigsskador, såväl fysiska som psykiska. Kvinnorna däremot förväntades återvända i sina roller som tillgivna hustrur och mödrar, ingen förstod egentligen vad de hade varit med om.

Som en röd tråd i berättelsen löper Chris saknad efter hustrun Laura och hans sorgearbete. Hur går man vidare efter att den viktigaste personen i ens liv försvinner, hur hanterar man det och hur skapar man sig en ny identitet som "änkling".

Jag läste den här boken i en lugn takt, den kräver liksom det. Jag insuper miljöerna som är helt underbara och Robinsons målande men samtidigt lite torra språk. Jag befinner mig i boken och det känns faktiskt lite trist att den är slut nu.

Jag rekommenderar verkligen den här boken.

Boken ges ut av Minotaur förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Mysterierna har också bloggat om boken

7 kommentarer:

Monika sa...

Jag har ju inte varit så imponerad över Robinsons böcker om Alan Banks och vill egentligen inte läsa fler av dem. Är detta en bok du skulle rekommendera till mig? :)

...med näsan i en bok... sa...

Monika - detta är min första bok av Robinson, har inte läst någon i Banksserien så det är svårt att jämföra. Kan bara säga att jag absolut gillade denna och tycker absolut att du kan ge den en chans:)

Annika sa...

Som sagt, smaken är som baken. Jag läste den på engelska men faktum är att det inte blev ett dugg bättre för det. Den fick en etta i betyg av mig :-)

Monika sa...

Jaha ja, nu är jag ju inte ett dugg klokare :) Jag tror den får vänta tills jag kanske inte har något att läsa :)

...med näsan i en bok... sa...

Ja, ni ser! Man tycker verkligen olika ibland...

Monika sa...

Det är ju just det som är så härligt. Man får helt enkelt samla ihop alla åsikter och dra egna slutsatser :)

Evelinas blogg sa...

Jag gillade den inte heller! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...