header

header

måndag 9 juli 2012

Snökupan - Annika Bengtsson

Tonåringen Klara bor hemma hos sin moster Carina eftersom hennes mamma är lite för rastlös för att orka med att ta hand om sitt barn. Det har hon gjort i flera år nu, men längtar ändå efter att mamma ska sakna henne och vilja att hon ska komma hem. Klaras mamma Anne har dock fullt upp med sig själv och sitt trassliga liv som kantas av många korta förhållanden. Carina är den duktiga systern som jämt har tagit hand om allt och alla. Hon lever tillsammans med sin man Dan, deras två barn Emil och Emma, Klara och Stefan som är familjehemsplacerad hos dem. Hon är aktiv i den lilla byn de bor i, ordnar fester, protester mot att skolan ska läggas ner och så vidare. En dag har hon bråttom till sin dementa mamma, när hon kör så fumlar hon med mobiltelefonen. Helt plötsligt så kör hon på något, kanske ett djur. Hon blir chockad och stannar inte bilen för att se efter. Men Klara står vid vägkanten och ser hur Carina kör på en äldre man som blir liggandes på vägen. Klara springer därifrån och säger ingenting till någon. Dagen efter läser Carina i tidningen att en man har blivit påkörd av en smitare och att han avled av olyckan. Byn är i upprorsstämmning, hur kan någon göra någonting så hemskt. Carina bär på sin hemlighet utan att veta att hon delar den med Klara.

Snökupan är den fristående fortsättningen på Kråkprinsessan och Glömskelunden.  Jag har inte läst någon av de tidigare böckerna och kanhända skulle läsningen ha vunnit på att ha gjort det. För jag får aldrig riktigt någon känsla för karaktärerna, utom för Klara. De beskrivs bara på ytan och utifrån. Trots att Bengtsson skildrar Carinas vånda och hur hon brottas med vad hon gjort så får jag aldrig tillgång till hennes tankar och känsloliv. Jag hade velat ha det.

Boken är lite som att titta in i en glaskula, ni vet en sådan där magisk kula som trollkarlar och häxor har, och få se några människors liv under en kortare period. Du ser vad som händer och får en överblick, men det fattas en dimension för att kunna förstå skeendena fullt ut.

Boken ges ut av Grim förlag och kan köpas på Bokus och Adlibris

I min bokhylla och Christian Johansson har också bloggat om boken.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...