header

header

söndag 15 juli 2012

En smakebit på Søndag


I vanlig ordning så deltar jag i den norska bokbloggen Flukten fra virkelighetens  En smakebit på søndag. Det tycks som att jag varje söndag nyligen har börjat på en bok och därför brukar mina smakprov komma från början av boken. 


Just nu är jag i början av Peter Robinsons bok En förgiftad man och jag har höga förväntningar. Det är en deckar som utspelar sig i klassisk engelsk landsbygdsmiljö.  Så här står det på baksidan:


Ett sextio år gammalt mord hemsöker Kilnsgate House 
Yorkshire Dales är känd för sin naturliga skönhet och förutom de större dalgångarna, som karvades ut ur landskapet av inlandsisen för tusentals år sedan, finns också otaliga, mer eller mindre undanskymda dalar varav flera är obebodda. Kilnsgarthdale är en sådan dal och där uppfördes 1748 Kilnsgate House. En sträng vinternatt 1953 giftmördas husets dåvarande ägare. Mannens fru utpekas som skyldig och avrättas kort därefter genom något så ovanligt som hängning.
Till Kilnsgate House flyttar sextio år senare Chris Lowndes efter att ha rönt stor framgång i Hollywood där han komponerat filmmusik till flertalet prisbelönta storfilmer. Chris har nyligen förlorat sin hustru och flyttar tillbaka till sina hemtrakter i förhoppning om att slå sig till ro och komponera musik vid sin nystämda flygel. Men husets historia lämnar honom inte i fred. Han blir som besatt av att hitta lösningen på den mordgåta som länge nog har hemsökt Kilnsgate House och dess ägare.
Men berättelserna om "giftmörderskan från Kilnsgate" går isär. När Chris ifrågasätter den officiella versionen öppnar sig nya dörrar i Kilnsgate House, vars labyrintiska inre rymmer nya insikter och sanningar. 

Mitt smakprov kommer från sidan 13 och beskriver Chris första möte med Kilnsgates House:
Framför entrén fanns en veranda med ett stenvalv och träbänkar på sidorna som påminde om ingången till en gammal bykyrka. Jag antog att det var en lämplig plats för att dra av sig leriga stövlar efter på efter en dags rip- eller rävjakt. Där fanns till och med en ihålig elefantfot för promenadkäppar och paraplyer

6 kommentarer:

Anne sa...

Takk for denne smakebiten! Jeg er veldig glad i Peter Robinson og leste mange av hans bøker om Alan Banks i en periode. Min favoritt av Robinson er "En usedvanlig tørr sommer"/"In a dry season" :) Kos deg med boken!

Beathe sa...

Tusen takk for smakebiten:-) Har ikke lest noe av forfatteren men skal absolutt sjekke ut. Ha en fin kveld:-)

Monika sa...

Två chanser har han fått, den käre Robinson, hos mig. Men det går bara inte, vi tycker inte alls om varandra. Kul att det är så olika, jag brukar ju tycka som du :)

SigridfraEnget sa...

Har ikke lest noe av denne forfatteren før, men engelsk landbygd og krim virker lovende!

...med näsan i en bok... sa...

Har faktixkt inte läst nån Robinson tidigare (vad jag kommer ihåg iaf). Monika-tråkigt att höra
Sigrid- oslgbar kombination!

Gråbekka`s Blogger sa...

Denne forfatteren må jeg skjekke ut. Boken hørtes o veldig spennende ut:) Takk for smakebiten og ha en fin kveld:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...