header

header

tisdag 17 juli 2012

Fallet med de försvunna böckerna - Ian Sansom

Fallet med de försvunna böckerna har stått orörd i min bokhylla i över ett år, mycket på grund av att jag inte läst så mycket positivt om den på andra bloggar. Nåja den åkte i alla fall med i husvagnen och snabbt hade jag läst ut den. Jag gillade den, riktigt mycket faktiskt!

Boken handlar om bibliotikarien Israel Armstrong som lämnar London och flickvännen Gloria för en tjänst på biblioteket i den irländska byn Tumdrum. Israel är definitivt otursförföljd, ingen möter honom vid färjan (som det var avtalat) och när han blöt och eländig kommer fram till Tumdrum så möts han av ett anslag om att biblioteket är stängd. Tillslut får han klart för sig att han ska köra den gamla bokbussen. Det är bara det att den är en trasig rosthög och att alla biblioteksböckerna är spårlösta försvunna. Det blir Israels uppgift att hitta igen dem. Tumdrum tycks vara befolkad enbart av udda karaktärer och det uppstår ideligen missförstånd mellan dem och stadsbon Israel.

Jag tycker framför allt att just persongalleriet är underbart underhållande, särskilt gillar jag chauffören Ted som ständigt överraskar. Israel är inte alltigenom en person att tycka om, han är gnällig och lite egoistisk, men ändå önskar man ibland att man liksom kunde få hoppa in i boken och hjälpa honom lite. Särskilt socialt begåvad är han inte vilket leder till många rätt roliga situationer.

Det är en bok i lite samma anda som McCall Smiths böcker om Mma Ramotswe fast huvudpersonen är en osäker man och miljön är Nordirland. Det är mysigt och småroligt, precis den torra humor som passar mig bra. Jag kommer absolut att läsa uppföljaren Mr Dixon försvinner.


Boken ges ut av Massolit förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokblomma, Bibliotikarien läser, Deckarhuset och Bokslukaren


2 kommentarer:

Linnea sa...

Jag gillade också Fallet med de försvunna böckerna. Tycker faktiskt att kritiken över lag har varit hård.. Ska läsa Mr Dixon försvinner så fort jag får tid.

...med näsan i en bok... sa...

Linnea - det var skönt att läsa någon annan som var posiiv till boken:) Jag ska genast skriva och tigga efter ett rec.ex på Mr Dixon!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...