Fortsätt till huvudinnehåll

En förgiftad man - Peter Robinson

Chris Lowndes är nybliven änkling sedan hans fru Laura dog i cancer. Som ung flyttade han till Hollywood och har där skapat sig en karriär som kompositör av filmmusik. Han har en god ekonomi och behöver bara en studio för att kunna arbeta hemifrån. 60 år gammal tar han beslutet att flytta hem till England, närmare bestämt Yorkshire. Via ombud köper han ett stort hus (med plats för studio) som har någon kilometer till närmaste granne. Ganska snart efter att ha flyttat in i sitt nya hus får han reda på att ett mord begicks där 1953. Grace Fox giftmördade sin man, läkaren Ernest. Grace Fox avrättades genom hängning. Chris blir fascinerad av historien och vill ta reda på mer. Med hjälp av mäklaren Heather och några ur ortsbefolkningen gräver Chris fram nya fakta. Han blir mer och mer övertygad om att Grace blev oskyldigt dömd.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken som har många bottnar. Dels finns det själva berättelsen om Grace och Chris "utredning" av vad som egentligen hände den där vinternatten. Detta kryddas med en ibland rätt kuslig stämning. Chris vaknar av konstiga ljud i huset och tycker sig ibland skymta en kvinna i ett av sovrummen. Han får sakta reda på mer om familjen Fox, byn och händelser under andra världskriget som kanske påverkade familjens öde. Det är spännande utan att innehålla minsta tillstymmelse av action. Sakta läggs pusselbitar ihop och som läsare får du en chans att fundera och spekulera.

Vi har också berättelsen om Graces upplevelser under andra världskriget, de berättas genom dagboksanteckningar. Grace var sjuksköterska och var stationerad både i Singapore och Frankrike. Hon upplevde fruktansvärda händelser. Robinson tar på detta sätt upp kvinnornas glömda roller i kriget. När kriget var över hyllades männen som hjältar och vårdades för sina krigsskador, såväl fysiska som psykiska. Kvinnorna däremot förväntades återvända i sina roller som tillgivna hustrur och mödrar, ingen förstod egentligen vad de hade varit med om.

Som en röd tråd i berättelsen löper Chris saknad efter hustrun Laura och hans sorgearbete. Hur går man vidare efter att den viktigaste personen i ens liv försvinner, hur hanterar man det och hur skapar man sig en ny identitet som "änkling".

Jag läste den här boken i en lugn takt, den kräver liksom det. Jag insuper miljöerna som är helt underbara och Robinsons målande men samtidigt lite torra språk. Jag befinner mig i boken och det känns faktiskt lite trist att den är slut nu.

Jag rekommenderar verkligen den här boken.

Boken ges ut av Minotaur förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Mysterierna har också bloggat om boken

Kommentarer

Monika sa…
Jag har ju inte varit så imponerad över Robinsons böcker om Alan Banks och vill egentligen inte läsa fler av dem. Är detta en bok du skulle rekommendera till mig? :)
Monika - detta är min första bok av Robinson, har inte läst någon i Banksserien så det är svårt att jämföra. Kan bara säga att jag absolut gillade denna och tycker absolut att du kan ge den en chans:)
Annika sa…
Som sagt, smaken är som baken. Jag läste den på engelska men faktum är att det inte blev ett dugg bättre för det. Den fick en etta i betyg av mig :-)
Monika sa…
Jaha ja, nu är jag ju inte ett dugg klokare :) Jag tror den får vänta tills jag kanske inte har något att läsa :)
Ja, ni ser! Man tycker verkligen olika ibland...
Monika sa…
Det är ju just det som är så härligt. Man får helt enkelt samla ihop alla åsikter och dra egna slutsatser :)
Jag gillade den inte heller! :)

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t