header

header

måndag 22 januari 2018

Flickan med pappersblommorna - Maria Gustavsdotter

Jag betar av hyllvärmare i rask takt och Flickan med pappersblommorna är en av alla böcker som har fått stå oläst i min bokhylla alldeles för länge (kan ha att göra med att jag skaffar nya böcker i högre takt än vad jag läser...). Jag läste första boken om Aurora Ekblad för fyra (!!!) år sedan och såg redan då framemot uppföljaren.

Handling (förlagets text):
Aurora Ekblad, den modiga mamsellen från Uddevalla i Flickan på kyrkogården, är här tillbaka i en ny pusseldeckare. Uppmärksam och känslig för människors avsikter ser hon sammanhangen och bidrar till de bestialiska mordens lösning. Flickan med pappersblommorna är historien som börjar med en flaska Kölnervatten, frestelse och dröm för vilken fattig ung kvinna som helst i tidigt 1800.tal. När en allt annat än hederlig man dyker upp med den väldoftande gåvan blir det starten för en rad händelser som leder rakt in i döden. Kvällen före julafton går Aurora för att hämta de röda och vita pappersblommorna som ska pryda familjen Winborgs julbord. Tillverkningen av dem är den offentliga sysslan hos Mamsell Jonsdotter och hennes flickor. En strid ström av flickor som tillbringar slutet av sina graviditeter hos änglamakerskan innan spädbarnen förs bort.

Min reflektion:
Mamsell Jonsdotter hittas mördad och Aurora är en av de sista som har sett henne. Hon kan inte sluta fundera på hur det har gått till. När en av Mamsell Jonsdotters flickor också hittas död, vid första anblick har hon dött för egen hand, så kan Aurora inte hålla sig borta från fallet.

Att läsa Maria Gustavsdotters pusseldeckare är som en ren kontrast mot till exempel Dan Browns actionfyllda Langdonböcker. Allt går i ett sakta tempo och skildringarna av livet på 1800-talet tar stort utrymme. Särskilt kvinnors villkor skildras och Aurora är en annorlunda detektiv. Själva mordgåtan är lagom spännande och blir ett verktyg till att visa på hur det var för kvinnor som blev gravida utanför äktenskapet - och hur lätt männen kom undan.

En läsvärd bok.

Boken ges ut av Isabergs förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...