header

header

tisdag 16 januari 2018

Nu ser du mig - Sharon Bolton

Har läst ett par av Sharon Boltons böcker tidigare - älskade Små svarta lögner - och sedan dess så har jag sneglat på hennes serie om Lacey Flint. Nu har jag läst den första boken Nu ser du mig.

Lacey är en ung polis som försöker smälta in. Hon är inte intresserad av att göra karriär och synas utan vill jobba på och slippa stå i centrum. Anledningen till att hon valde att bli polis är hennes fascination av Jack the Ripper, trots detta har hon aldrig varit inblandad i ett mordfall...förrän nu.

En kväll närmar hon sig sin bil och ser att en kvinna stå lutande mot den. Först tänker hon att det är någon som väntar på henne men ser ganska snabbt att något är fel. Hon blöder kraftigt och när Lacey kommer fram så ramlar kvinnan och dör sedan i Laceys famn. Kvinnan har blivit ordentligt knivskuren och det måste ha skett bara ögonblick tidigare.

Lacey, som i vanliga fall arbetar med gängrelaterad brottslighet och våldtäktsfall förflyttas av kriminalkommisareie Dana Tully till Lewisham polisstation för att delta i utredningsteamet. I teamet arbetar även Mark Joesbury, en erfaren polis som tycks ha ett ont öga till Lacey. Han ifrågasätter att hon varken hörde eller såg något av mordet.

Mordutredning blir personlig när mördaren börjar söka kontakt med henne, varför är just Lacey speciell? Hon får ett brev av mördaren, skrivet i blod, med ett innehåll som för tankarna till Jack the Ripper och när ytterligare ett mord sker så förstår hon och de andra poliserna att de har fått en kopia av den gamle seriemördaren på halsen.

Nu ser du mig är en bok med högt tempo. Handlingen drivs hela tiden framåt och är inte, som ofta i actionfyllda böcker, förutsägbar. Lacey är en komplicerad huvudkaraktär som lever ett dubbelliv och har ett trassligt förflutet. På dagarna klär hon sig för att vara så anonym som möjligt men på kvällarna satsar hon upp sig och beger sig ut för att ragga upp män att ha one night stands med. Hon lever ensam i en liten lägenhet som bara innehåller det nödvändigaste, man kan inte påstå att heminredning är hennes främsta intresse.

Jag gillar verkligen dynamiken mellan karaktärerna och hur Bolton lyckas med konststycket att få mig som läsare att känna att jag är där, tillsammans med dem. Jag kommer alldeles säkert att läsa resten av böckerna om Lacey Flint.

Boken ges ut av Modernista och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Dark Places, Mysterierna och Grönkulla


2 kommentarer:

Vargnatt sa...

Det här är en av mina favoritböcker om Lacey! :)

...med näsan i en bok... sa...

Jag ser framemot att läsa mer om Lacey!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...