header

header

onsdag 24 januari 2018

Leona: Tärningen är kastad - Jenny Rogneby

Den här boken har stått på min "Att läsa-lista" ända sedan den först gavs ut. tror det var 2014 så det börjar vara ett tag sedan nu! Den största anledningen till att jag har varit nyfiken på Jenny Rognebys böcker är att hon är född och uppvuxen i samma stad som mig. Jag har lyssnat på boken med Mirja Turestedt som uppläsare.

I handlingens centrum står Leona Lindberg som arbetar som brottsutredare vid Roteln för grova brott vid Citypolisen i Stockholm. Leona är ung, driven och jobbar helst ensam. Hon vill göra saker på sitt sätt. Jag kan tänka mig att Rogneby har hämtad inspiration till henne från Saga i TV-serien Bron.

En dag kliver en sjuårig, naken och blodig flicka, in på en bak i Stockholm och utför ett rån. Hon kommer därifrån med flera miljoner. Ingen inne på banken har ingripit och det blir Leonas uppgift att leda utredningen av Flickrånet som det kommer att kallas. Trots att hon helst vill jobba ensam så prånglar hennes chef på henne två nybörjare till hjälp, vilket hon inte riktigt uppskattar.

Tärningen är kastad är action från första till sista sidan. Det går i ett högt tempo. Rogneby lyckas ändå med att skildra en komplicerad huvudkaraktär. Leona brottas nämligen med att passa in. Redan som liten så förstod hon att hon inte var som alla andra och har sedan dess gjort allt för att "bli vanlig". Hon har gift sig och skaffat två barn. Barnen är de enda som hon någonsin har känt äkta kärlek till. De är hennes allt. Den yngsta pojken har en mag- och tarmsjukdom som gör att han ofta har svåra smärtor, att besöken till sjukhuset är många och att han ofta måste vara hemma från dagis. Det sliter i henne att se sin lilla tvååring genomlida den hemska sjukdomen. Samtidigt som hon älskar sina barn och har jobbat för att få ett "Svenssonliv" så känner hon sig instängd och behovet att bryta sig fri växer.

Jag blev positivt överraskad av den här boken och Leona Lindberg väcker verkligen många känslor hos mig. Många gånger vill jag liksom skrika åt henne "Är du HELT DUM I HUVUDET" - särskilt när det kommer till hennes relation med barnen och mannen. Andra gånger förundras jag bara. Mest av allt så vill jag veta hur sjutton det ska gå för henne. För Leona har många hemligheter och utredningen tar både en och två oväntade svängar.

Boken är välskriven och en stark debut. Den är också som gjord för att filmatiseras och om jag har förstått det hela rätt så har Ronneby sålt filmrättigheterna för boken. Blir det film av den så kommer jag definitivt att se den. Jag tyckte så pass bra om den här boken att jag redan har lyssnat på andra boken om Leona. Den tredje står i bokhyllan och den kommer att läsas snart kan jag säga!

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Johannas Deckarhörna, Boklysten och Håkans hylla

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...