header

header

söndag 14 januari 2018

Begynnelse - Dan Brown

Jag har läst alla Dan Browns böcker så nu när han kom ut med en ny bok i Langdon-serien så kände jag lite att jag "måste" läsa den även om jag tröttnat lite på honom. Lyssnade på den som ljudbok med Niklas Falk som uppläsare.

I Begynnelse får vi alltså träffa på Robert Langdon, professor i religiös symbolik, igen. Han är inbjuden till Guggenheimmuseet i Bilbao, Spanien av sin vän och fd student Edmond Kirsch. Edmond är ett geni som blivit miljardär genom att komma med träffsäkra förutsägelser och revolutionerande tekniska uppfinningar. Langdon vet inte så mycket om vad han ska komma till för slags fest. På inbjudan har Edmond skrivit att han ska presentera en upptäckt som kommer att "förändra vetenskapen för alltid" och att han har funnit svaret på två av mänsklighetens mest omdebatterade frågor: Varifrån kommer vi och vart är vi på väg.

Edmond har förberett en spektakulär presentation på museet där Langdon är en av hundratals gäster. Till sin hjälp för att anordna kvällen har Edmond museets chef Ambra Vidal som också råkar vara förlovad med Spaniens kronprins. Inför sitt avslöjande så har Edmond träffat ledare från de tre världsreligionerna för att i förhand, för dem, avslöja sin upptäckt. Upptäckten kommer, enligt Edmond, nämligen att påverka troende och religiösa ledare.

Kvällen slutar dock i totalt kaos. Edmond blir skjuten och Langdon och Vidal som försöker skydda Edmonds upptäckt (utan att veta vad det är) flyr hals över huvud till Barcelona och Edmonds lägenhet. Detta för att knäcka koden som skyddar hemligheten. I äkta Brownstil så blir det ett actionfyllt äventyr där Langdon navigerar bland mystiska koder, nedtystad historisk fakta och religiös extremism. Till sin hjälp har Vidal och Landon Edmonds superdator som pratar och verkar kunna tänka själv.

Man får vad man kan förvänta sig när man läser Dan Brown. Det är action, mysterier, religion och intriger. Jag tyckte bättre om Begynnelse än om hans förra bok Den förlorade symbolen. Brown har nog lagt en del tanke kring karaktärerna som jag tycker är starkare, mer komplexa, än i tidigare böcker. Särskilt tyckte jag om Vidal och den talande superdatorn. Sidohistorien om kungafamiljen gillade jag också.

Men det finns ett stort problem, själva kärnhistorien håller inte. Jag blir inte särskilt nyfiken på vad Edmond ska avslöja och förhåller mig hela tiden skeptisk till att det verkligen ska förändra synen på religioner. Att upptäckten på något sätt ska avslöja att Gud/Allah/Jehova, vad än du kallar hen, inte existerar. Under tiden jag lyssnar försöker jag komma på vad som skulle kunna påvisa att Gud inte existerar på ett sådant sätt att människor förlorar sin tro och jag kommer inte på något. För om du verkligen har en tro så kommer du via det perspektivet att kunna förklara mer eller mindre vilken upptäckt som helst. Och när Brown väl släpper Edmonds stora upptäckt så tycker jag att det blir platt fall, precis som jag misstänkte.

Det är är en underhållande bok som utger sig för att vara lite mer än det. Men tar du den för vad det är, gillar action och en historia som driver framåt så är det här en bok för dig. Jag själv gör slut med Brown nu...

Boken ges ut av Albert Bonniers förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som blogga om boken är Kulturmagasinet Kulturbloggen, Vargnatts bokhylla och Håkans hylla

2 kommentarer:

Malin sa...

Åh vad tråkigt att du känner så... Jag har inte vågat läsa den för jag har läst så blandade recensioner. Får nog fundera ett tag till...

...med näsan i en bok... sa...

Malin - läs den och bilda din egen uppfattning ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...