header

header

onsdag 10 januari 2018

Rape and After: The Counseling Path - Emma Tyler Harrison

Jag fick den här boken och läste den precis när #metoo exploderade, när upprop efter upprop vrålade i sociala medier och nyheter. Jag läste vittnesmål i varje ledig stund och den här boken blev en del av det.

Rape and After - The Counselling Path är skriven under pseudonym och det finns en god anledning till det. Helvetet som den här kvinnan lever i är nämligen inte helt och hållet över och det är av säkerhetsskäl som hon skriver under tagen identitet.

Med det sagt så vill jag påtala att allt jag skriver om författaren är godkänt av henne. Anledningen till att jag har fått boken är  att jag känner författaren även om jag inte har träffat henne IRL. Våra vägar korsades för några år sedan tack vare släktforskning. Min pappas morfars bror Viktor utvandrade till Kanada och bildade familj där. Viktor är författarens farfar.

Boken är en mix av självbiografisk berättelse, tips och råd till utsatta kvinnor, en del i författarens egen process i att hantera det hon har varit och är med om samt beskrivning av terapi.

Emma Tyler Harrison lever i Kanada. När hon är gravid med sin dotter skiljer hon sig från sin våldsamme make och skaffar en lägenhet i ett flerfamiljshus. Eftersom hon bodde på 16:e våningen så tänkte hon att ingen såg in i hennes lägenhet och när hon var höggravid så gick hon gärna omkring hemma utan kläder. Det visade sig dock att hon var iakttagen. En natt ringde hennes telefon och en mansröst sa " Ta på dig kläder", "Jag kan se att du är naken". Telefonsamtalen fortsatte på nätterna och en natt så hörde hon att någon var vid hennes ytterdörr och försökte titta in genom brevinkastet. Hon kontaktade naturligtvis polisen och anmälde händelsen. Ett par dagar senare fick hon ett samtal från polisen om att de fått tag på den skyldige som lovat att inte besvära henne mer. Frågan är bara om samtalet verkligen kom från polisen.

År efter år fortsätter märkliga saker att hända. Emma flyttar mellan olika städer, byter jobb och så vidare men känslan av att någon befinner sig i hennes hem, iakttar henne och till och med besöker henne, drogar henne och våldtar henne fortsätter under åren. Emma har helt enkelt fått en aggressiv stalker på halsen men han är så pass sofistikerad och använder metoder som gör att såväl hon som hennes familj tvivlar på henne och hennes upplevelse. Under vissa perioder, som kan sträcka sig över ett par år, så närmar han sig henne inte men så händer något som triggar igång hans beteende.

Jag läser en hel del skräck och deckare men det Emma beskriver i boken är på riktigt! Det här är äkta skräck och boken skrämmer mig. Jag blir imponerad av att hon har orkat och vågar skriva den och dela med sig av sina erfarenheter.

Via gruppterapi så träffar Emma andra kvinnor som blivit utsatta av stalking, våldtäkt och sexuella trakasserier. Vi får även ta del av vissa av deras historier. Som en del i processen att förstå vad hon är med om så går Emma i terapi, hon kontaktar forskare på området och hon börjar skriva på den här boken.

Som jag nämnde tidigare så är boken inte enbart en skildring av hennes upplevelser. Det innehåller fakta om stalking och annat sexuellt aggressivt beteende som är bra för kvinnor att känna till. Den innehåller även råd till utsatta kvinnor, de kommer här (men läs boken så får ni lära er mer!)


  1. Lita på dina instinkter
  2. Ring polisen om du känner att du befinner dig i omedelbar fara
  3. För dagbok och logga all kontakt med stalkern. Dokumentera även all kontakt med polisen och polisrapporter.
  4. Spara e-mails, sms, meddelanden, foton etc som du får av stalkern
  5. Sök hjälp hos kvinnojour eller liknande organisation.

Det här är en viktig bok så LÄS DEN!

Boken är utgiven av Magnetewan Books som är ett bokförlag som ger ut böcker som behandlar sk kvinnofrågor och kvinnors historia. Det här är den andra boken som förlaget ger ut. Du kan beställa boken direkt från bokförlaget genom att maila dem på RadioLadies@shaw.ca eller skriva ett PM till dem på Facebooksidan (klicka på länken ⬅️ så hittar du dit)

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...