header

header

tisdag 30 januari 2018

Leona: Alla medel tillåtna - Jenny Rogneby

Alla medel tillåtna är det andra boken om polisen Leona Lindberg. Jag skrev om den första boken Tärningen är kastad för bara någon vecka sedan. Eftersom jag tyckte så mycket om den så gav jag mig snabbt i kast med bok nummer två.

Likt den första boken så är det action från första sidan. En man spränger sig själv utanför Riksdagshuset i Stockholm, men överlever. SÄPO blir inblandade eftersom man misstänker terrordåd. Gärningsmannen är dock tydlig. Han vägrar att prata med någon annan än Leona Lindberg som får i uppdrag att hålla förhör med honom. Det passar henne inte alls, hon har inte tid.

Leona är sliten efter händelserna i den förra boken. Förutom att familjen är splittrad och att hon nu måste klara livet som ensamstående mamma efter separationen med Peter så är hon utsatt för hot och behöver skaffa fram pengar snabbt. Som bekant (för er som läst första boken) så tänker hon inte som alla andra och ser möjligheter som andra inte ser. Hon har dragit igång en mycket speciell verksamhet som gör att hon står med en fot på var sida om lagen. För att nå sina mål så tar hon stora risker. Hon pressas från alla håll och kanter och det är spännande, mycket spännande!

När jag skrev om den förra boken så beskrev jag hur jag ibland bara ville skrika åt Leona "Men är du HELT dum i huvudet". Det hände regelbundet när jag lyssnade på den här boken också. Hon försöker så mycket som blir så fel. Hon utsätter både sig själv och andra för risker. Den här gången så hejar jag dock på henne mer än i den första. Jag har helt enkelt börjat sympatisera mer med Leona. Det beror förmodligen delvis på att Rogneby ger henne mer djup i den här boken. Hon brottas med det som hände i första boken och börjar tillåta sig att analysera och fundera på vem hon är och varför.

Jag är imponerad över hur Rogneby lyckas få ihop alla trådar och även om det är många historier som ska knytas ihop till en så lyckas hon på ett övertygande sätt. De två första böckerna har jag lyssnat på, den tredje står i min bokhylla så den ska jag läsa. Och jag kommer inte att vänta så länge innan jag tar mig an den. Den här är snäppet bättre än bok nummer ett vilket bådar gott.

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Håkans hylla, Bokpool och Crimegarden

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...