Fortsätt till huvudinnehåll

Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare - Hannes Råstam

Fallet Thomas Quick var bokcirkelns decemberbok. Minns att det pratades väldigt mycket om den här boken när den släpptes och det var ju faktiskt den tillsammans med Hannes Råstams dokumentärer som gjorde att Sture Bergwall tillslut frikändes från alla mord som han tidigare hade erkänt. Och även om jag sett dokumentärerna och hört en hel del om fallet när det var aktuellt så blev jag helt "mind blown" av boken. Och frågan, som också blev den som vi diskuterade mest på bokcirkeln, är HUR är det ens möjligt att det här har kunnat hända?

Handling (förlagets text):
Journalisten Hannes Råstam träffar Sture Bergwall, som är Thomas Quicks egentliga namn, första gången 2008. Det blir början på hans gedigna arbete om fallet Thomas Quick. Han vänder på varje papper i utredningen, granskar förhören och går igenom Sture Bergwalls egna berättelser. Han läser domarna och ser rekonstruktioner på video. Han får också tillgång till mängder av tidigare okänt material, journalerna på Säters sjukhus, polismäns dagböcker och undangömda polisrapporter.

Genom att tålmodigt lägga pussel nystar Hannes Råstam upp berättelsen om hur Sveriges värste seriemördare skapades. Fallet Thomas Quick är en sann thriller om ett märkligt människoöde och ett tragiskt rättsfall. Steg för steg blottläggs hur Thomas Quick förvandlas till seriemördare och hur domstolarna kunde döma honom för åtta mord han inte har begått. Samtidigt som de verkliga mördarna går fria.

Min reflektion:
Det här är en oerhört intressant bok om ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall. Hannes Råstam gjorde ett enormt arbete med researchen inför dokumentären och jag förstår att han valde att inte nöja sig med två TV-program utan även skrev ner det hela i en bok. Fram växer en bild av en åklagare, en psykolog, en psykiater och en polis som blir så upptagna av att de har något stort på spåren, att just de ska bli dem som avslöjar Sveriges och kanske världens värste seriemördare. Jag funderar när jag läser om de blundar för det uppenbara och lurar sig själva eller om de helt enkelt gör allt medvetet. För Sture/Thomas beskrivs mest som att han går omkring hög som ett hus hela tiden och gör och säger vad som helst för att få mer knark och mer uppmärksamhet medan hans entourage pekar honom i rätt riktning.

Fattar ni att de till och med tömde en hel tjärn i Norge för att han påstod att han hade dumpat kroppen av en liten flicka där! Det måste ha kostat hur mycket som helst, både ekonomiskt men även för naturen.

Samtidigt så tänker jag att det gäller att läsa boken med kritiska ögon. Sture Bergwall har blivit frikänd för morden men vem är han egentligen. Ger Hannes Råstam verkligen hela bilden. För det är vissa saker/berättelser som saknas. Saknas de av hänsyn till offer eller för att de inte passar in i den historia som Råstam vill berätta? Jag ser en person som är inlåst på en rättsmedicinsk avdelning men som ändå får advokater, psykologer och journalister att bli väldigt personliga med honom. I efterordet så beskrivs det hur Hannes en nyårsafton är försvunnen från en fest. Han hittas sedan pratandes i telefon och det är Sture/Thomas som han har pratat med. I efterordet så nämns det här för att visa hur engagerad och snäll Råstam är jag reagerar på ett helt annat sätt. Vad är det i Sture/Thomas som gör att man lämnar sin familj för att ringa och prata med honom i en timme under nyårsafton? Och hur kommer det sig att hans advokat ringer och berättar hemligheter för honom? Väldigt intressant.

Jag skulle kunna skriva mycket mer om den här boken men tror jag nöjer mig så här och med att säga att jag är nyfiken på åklagare Christer van der Kwasts bok Bortom rimligt tvivel - Thomas Quick och rättvisan

Boken ges ut av Pocketförlaget och kan köpas på Adlibris och Bokus


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...