header

header

lördag 20 januari 2018

Jakten på Kapten Klänning - Jonas Trolle

Ni kanske minns honom, Göran Lindberg, rektorn på polishögskolan som var engagerad i jämställdhetsfrågor men som 2010 dömdes för bland annat våldtäkt och grov våldtäkt. Han gick under öknamnet Kapten Klänning på grund av sitt arbete kring jämställdhet (ja, bara det kan man ju ha en hel del åsikter kring...). Den här boken handlar om honom och är skriven av en av poliserna som satte dit honom.

I boken får vi följa hur Trolle får upp spåret på Lindberg och hur han och en liten spaningsgrupp samlar in bevis för att så småningom kunna gripa honom. De spanar, telefonavlyssnar och utför husrannsakan på Lindbergs kontor på polishögskolan under största hemlighetsmakeri.

Det är spännande att få ta del av polisarbetet men fullständigt vedervärdigt att få ta del av vittnesmålen från de unga kvinnor som blivit utsatta av Lindberg och hans kompisar. Jag lyssnade på boken och med jämna mellanrum var jag tvungen att stänga av boken för att jag blev så äcklad.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka och tycka om den här boken. Å ena sidan så är det intressant svensk kriminalhistoria om en man som verkligen levde ett dubbelliv. Å andra sidan är de ganska dåligt skriven och gränsar ibland till att mer likna sensationsjournalistik än ett dokument över ett uppmärksammat fall. Trolle skulle ha varit hjälpt av att antingen ha en riktig författare som skrev boken åt honom eller en strängare redaktör. Jag hade gärna också fått den här historien levererad tillsammans med en analys av mäns våld mot kvinnor för att ge den lite mer djup och komma bort från sensationslystnaden.

Boken ges ut av Pocketförlaget och kan köpas på Adlibris och BokusInga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...