Jag fortsätter att beta av korta recensioner av böcker som jag läste i början av förra året! Här kommer de tre sista i det gänget.
Störst av allt av Malin Persson Giolito
Utgiven av MånpocketHandling (förlagets text):
De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.
"Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet."
Störst av allt är en stenhård rättegångsthriller, ett inkännande porträtt av en ung människa och en svidande vidräkning med ett samhälle som obönhörligt håller på att glida isär. Ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.
Mitt omdöme:
Välskriven, spännande och vänder på perspektiven. Får mig som läsare att fundera på mig själv och mina fördomar. Tvingar dig till moraliska och filosofiska funderingar. Kanske därför den har blivit så populär och vunnit så många priser. Jag föll däremot inte pladask för den här boken, även om jag tycker att den är väldigt bra. Däremot har jag fallit pladask för Malin Persson Giolito när jag lyssnat på hennes Vinterprat och sett henne på Skavlan sicken klok och rolig kvinna!
Go set a watchman av Harper Lee
Svensk titel Ställ ut en väktare utgiven av Albert Bonniers Förlag
Handling (förlagets text):
Det har blivit femtiotal i småstaden Maycomb i Alabama. Den nu vuxna Jean Louise Finch - eller Scout som hon kallas - återvänder hem från New York för att besöka sin far Atticus. Scout blir tvungen att brottas med såväl personliga som politiska frågor medan hon försöker förstå sin fars syn på samhället, liksom sina egna känslor inför platsen där hon växte upp.
Ställ ut en väktare är Harper Lees (1926-2016) första roman på över femtio år och den andra någonsin som ges ut. Den skrevs innan Dödssynden (To Kill a Mockingbird), men utspelar sig kronologiskt sett efter händelserna i debutboken. Lee trodde själv att manuset hade gått förlorat, tills det återfanns förra året. Ställ ut en väktare är en tankeväckande roman skriven i en turbulent tid, som kastar nytt ljus över en av den moderna litteraturens klassiker.
Mitt omdöme:
Boken lästes i bokcirkeln i januari 2017 (!!!). Jag tyckte att den var rörig och faktiskt ganska tråkig. Berättelsen avbryts med jämna mellanrum av långa moraliska resonemang och jag minns att vi diskuterade om det var ett stilgrepp av Lee eller om boken helt enkelt är oredigerad. Att man har velat ge ut den i så ursprungligt skick som möjligt.
Fossiljägarna: en berättelse om besatta vetenskapsmän och fisken som klev upp på land av Björn Hagberg och Martin Widman
Utgiven av Historiska Media
Handling (förlagets text):
Hur gick det till när fisken klev upp på land? Det har varit ett av de största vetenskapliga mysterierna, en klassisk gåta som många velat lösa. Fossiljägarna är en fängslande skildring av de svenska fossiljägare som kartlade en av de viktigaste förändringarna i vår världs historia. Deras upptäckter skapade rubriker världen över samtidigt som de nya kunskaperna kom att forma den moderna människans syn på de stora och eviga frågorna om vårt ursprung.
Personliga tragedier, ovanliga levnadsöden, storpolitik och akademisk rivalitet. Detta är några av beståndsdelarna i den dramatiska berättelsen om de forskare som var beredda att offra allt för att hitta det avgörande beviset för hur livet i havet tog det avgörande klivet upp på land.
Mitt omdöme:
Den här boken kan upplevas som tråkig om man inte är en nörd som jag! Fossiler har intresserat mig sedan min son kom i dinosaurieåldern (tack och lov är han fortfarande, flera år senare, intresserad av fossiler). Den här boken bjuder både på intressant vetenskap men framförallt på livet bland forskarna - fossiljägarna. Om Naturhistoriska riksmuseets egna historia, intriger, rivalitet och fantastiska äventyr! Även en tillbakablick över hur det var när man började förstå vad fossiler faktiskt var för något - otroligt intressant! Särskilt intresserad blev jag av Nicolaus Steno som levde på 1600-talet. En pionjär inom geologi och anatomi. Jag skulle gärna lära mig mer om hans livsöde så om någon känner till en bok om honom så hojta åt mitt håll!
Kommentarer