Fortsätt till huvudinnehåll

Din e-bok läser dig

E-böcker blir alltmer populära och alltfler läsplattor kommer på marknaden. Det påverkar förlagens möjlighet att undersöka våra läsarvanor. E-boksförlag som Amazon, Apple och Google kan få ut statistik på hur snabbt vi läser, vilka böcker som slukas, vilka som läggs undan utan att avslutas, vilka meningar vi gillar bäst med mera med mera. Läsning är inte längre enbart en privat och individuell handling.

Till exempel finns det nu statistik som berättar att Suzanne Collins Revolt (sista boken i Hungerspelen triologin) i genomsnitt tar sju timmar att läsa och att 18 000 personer som läst den på sin Kindle har markerat samma mening från bok nummer två i serien ("Because sometimes things happen to people and they're not equipped to deal with them.")

Tidigare har det varit svårt för förlagen att göra marknadsanalyser men nu kan man alltså börja studera läsarnas beteende noggrannt och anpassa sig efter dem. Detta har redan börjat vad gäller fakta böcker. Man gör dem mer lättillgängliga i sitt upplägg och kortar ner texter.

Allt detta och mycket mer står i att läsa i den intressanta artikeln "Your E-Book is reading you" skriven av Alexandra Alter och publicerad i The Wall Street Journal. Klicka här och läs den i sin helhet.

Marknadsanalyser i sig är ingenting konstigt och jag förstår absolut förlagens intresse i detta, kan även förstå nyttan av det. En förhåga man kan ha är väl att litteraturen kanske kommer att bli alltmer likriktad, att det kan hindra kreativitet och så vidare. Det ger ju också känslan av "storebror ser dig"... Jag ser både för- och nackdelar, vad tycker ni?

Kommentarer

Hundöra sa…
Gillar bilden med läsande damen
Anonym sa…
Gillar det verkligen inte. Nu är det inte aktuellt för mig, eftersom jag inte använder mig av e-böcker, men jag anser, av princip, att man skall få chansen att godkänna att man är en del av undersökningen. För mig känns det som samma sak som att registrera vilka böcker du lånar på biblioteken för en profilering.
Eli sa…
Jag läser aldrig E-böcker.. Men jag håller med om dina för-och nackdelar. Främst nackdelarna kanske, man känner sig ju sannerligen lite övervakad.
Linnea sa…
Det är väl som du säger; det finns fördelar och nackdelar med att analysera hur läsarna läser och vad de väljer att läsa. Men sedan får man också komma ihåg att det här inte är ett "problem" som hänger ihop med e-böcker i allmänhet. Det finns ju andra sätt att läsa e-böcker än att göra det på Amazons Kindleläsare. Att låna/köpa e-böcker från andra ställen är ju som jag förstår det lika anonymt som att köpa/låna vilken bok som helst.
Vad är det som ska anpassas?
Tacka vet jag billiga pocket :)

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t