header

header

fredag 21 september 2012

Denna dödens kropp - Elizabeth George

Denna dödens kropp är Elizabeth Georges sextonde bok om kommissarie Lynley och inspektör Havers.Den första boken om radarparet, Pappas flicka,  kom ut 1988. Jag läste den ett par år senare och har efter det läst de flesta böckerna i serien. När man har läst så många böcker om samma karaktärer är det som att återse gamla vänner.Den här boken lyssnade jag på som ljudbok, uppläsare Katarina Ewerlöf. Hon gjorde,som vanligt, ett kanonjobb.

Lynley är tillbaka i London efter sin vandring längst Cornwalls kust, en vandring han företog sig efter att hans fru mördats. Havers, Nkata och de andra i teamet på Scotland Yard saknar Lynley men arbetar på i professionell anda. Den nya tillförordnade chefen för mordroteln, Isabelle Ardery, tas inte direkt emot med öppna armar och hennes ledarstil är alltifrån populär. I ett försök att blidka teamet kontaktar hon Lynley och ber honom komma tillbaka. Lynley accepterar erbjudandet och blir mer eller mindre Arderys partner i den aktuella mordutredningen. En ung kvinna hittas mördad på en kyrkogård i London, utredningen tar dem till ett privat hyreshus ägt av en miljömedveten äldre dam, en excentrisk spåkvinna, en ishall och New Forest en nationalpark i Hampshire. Havers som inte ens känt till att hennes föredetta partner var tillbaka till London blir förvånad när han hoppar in i teamet och det är med blandade känslor som hon ser hur nära han jobbar med Ardery.

Parallellt med detta får vi i små, korta avsnitt följa utredningen och sedan åtalet av tre tioåriga pojkar som kidnappat och mycket brutalt mördat en två år gammal pojke. Det är så otroligt smärtsamt att lyssna på, ibland orkar jag nästan inte. Elizabeth George har tänkt när hon serverar läsarna i små bitar, man orkar inte mer. Det är nästan identiskt med det verkliga fallet, mordet på James Bulger 1990. George resonerar kring hur barn kan begå sådana grymheter, kring straff, förlåtelse och hämnd.

Efter en liten svacka med förra boken, Stråk av rött, är George tillbaka i gamla takter. Den här boken var riktigt bra. En bra mordgåta och en spännande utveckling av karaktärerna och relationerna dem emellan.I början av boken var det rätt mycket fokus på Havers utseende och klädstil. Ardery har en hel del sypunkter och vill att Havers ska se mer professionell och kvinnlig ut. Det får lite för stort utrymme vilket blir lite tröttsamt. Lynley och Havers har svårt att hitta tillbaka till varandra, Lynley försöker förlika sig med sitt nya liv utan Helen och Ardery kämpar med sin karriär, alkoholen, exmannen och barnen. Det var helt enkelt mycket, mycket bra.

Ljudboken ges ut av Norstedts, pocketen av Månpocket. Köp den på Adlibris eller Bokus.

Andra som bloggat om boken är Bokbrus och  Bokhora

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...