header

header

söndag 23 september 2012

En smakebit på søndag - Invandrarna

Söndag innebär deltagande  i norska bokbloggen Flukten fra virkelighetens En smakebit på søndag. Varje söndag delar jag och flera andra bloggare med sig av vad vi läser just nu.

Igår började jag läsa den andra boken i Vilhelm Mobergs utvandrarepos, Invandrarna. Karl-Oskar, Kristina och de andra från socknen Ljuder i Småland har anlänt till hamnen i New York. Den tio veckor långa resan har varit påfrestande och de är alla sjukliga och magra men hoppfulla. De pausar en dag i New York innan de börjar resan mot Minnesota.

Citatet är hämtat från sid 75; Arvid och Robert är på upptäcksfärd i New York och vandrar längs Broadway när de ser en man med ett positiv på ryggen och en apa i koppel.
Ingen av dem hade förr sett en apa levande. Den här apan gick på två ben liksom de själva och hade en hårlös ända, som var röd och svullen och såg ut som ett öppet, otäckt sår. Arvid såg häpen apan i ansiktet och sade sedan upprörd: Det var ett tilltagset och näsvist utseende på det kräket. Det var oförskämt av ett djur att likna männiksorna så mycket.

7 kommentarer:

Monika sa...

Någon gång i framtiden ska jag läsa om de här böckerna, det är helt klart :)

Gråbekka`s Blogger sa...

Herlig smakebit, takk for den:) Skal også få lest disse bøkene en dag, håper jeg:) Ha en fin søndag:)

Anonym sa...

Tack för smakbiten från den klassikerna. En herrans massa år sen jag läste den;-)

Anonym sa...

Tack för smakebiten, Utvandrar-eposet är nog bland det bästa svensk litteratur har att erbjuda! Jag verkligen älskade dem, och blir så glad att du tar mig tillbaka till New York (och smaken av vetebröd och mjölk). :)

Anita Ness sa...

Fin smakebit! Husker serien gikk på TV en gang for ganske lenge siden.. Ha en fin søndag!

Julie sa...

Det var en fin smakebit! Ha en fortsatt fin søndag. :)

Mari sa...

Denne boken er ukjent for meg, men dette er en periode jeg er veldig interessert i. Som så mange andre hadde jeg familie som reiste "over there", noe som gjør det ekstra interessant å lese om. Tusen takk for smakebiten om den stakkars apen som lignet litt for mye på oss... :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...