Fortsätt till huvudinnehåll

Hitta Violet Park - Jenny Valentine

Lucas Swain är en nästan sextonårig kille som tidigt en morgon kliver in på en taxifirma och upptäcker att det står en kvarglömd urna därinne. I urnan ligger resterna av Violet Park. Han kan inte riktigt släppa tanken på den kvarglömda Violet och med hjälp av sin farmor lyckas han få vårdnaden om henne. Lucas bor tillsammans med sin mamma och två syskon. Hans pappa försvann spårlöst för fem år sedan och Lucas funderar mycket på vad som hänt honom. Försvann han frivilligt, är han kidnappad eller rent av död?
När Lucas drar igång en privatutredning för att ta reda på vem denna Violet är sätts bollar i rullning och Lucas hela liv förändras.

Jag har ju inte vanan inne att läsa ungdomsböcker, men det händer allt oftare att jag gör det och jag är glad att ha stiftat bekantskap med den här boken. Hitta Violet Park är en liten pärla som på ett roligt och klurigt sätt behandlar ett svårt ämne.

Boken har två parallellhistorier som sakta men säkert flätas samman (älskar sånt!). Den ena är Lucas saknad efter pappan och hur hela familjen är drabbad av att pappan en dag bara försvann, gick upp i rök och svårigheten att förhålla sig till det. Den andra historien är av mer mysteriekaraktär när Lucas försöker ta reda på vem det egentligen är som ligger där i urnan.

Boken innehåller flera roliga och intressanta karkatärer, de flesta får vi bara lära känna på ytan och jag är väldigt nyfiken på dem. Jag förstår att ungdomsböcker kanske inte ska vara alltför långa, men den här boken hade gärna fått vara längre. För jag hade faktiskt velat veta lite mer om familjerelationerna och om personerna. Valentine hade kunnat brodera ut historien lite mer.

Men, det är en underbar berättelse och jag rekommenderar den starkt till den som vill läsa en lite annorlunda bok.

Boken ges ut av Atrium förlag och kan köpas på Bokus och Adlibris

Andra som bloggat om boken är Fru E, Boktoka och Bibliotekskatten

Kommentarer

ÅH vad roligt! Jag läser nu precis "Trasig Soppa" och älskar älskar den. Vill nu läsa alla av Jenny Valentine och den här står helt klart på kö :D
Ellinor sa…
Enormt gullig historia, håller med om att när historier 'går ihop' är så bra!
http://lasaochlyssna.wordpress.com/2012/09/06/intervju-med-den-finska-deckardrottningen-leena-lehtolainen/

Tips!!
Lingonhjärta - ska snart börja på Trasig soppa och Myrstacken:)
Ellinor - väldigt gullig och lite sorglig

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…