Fortsätt till huvudinnehåll

Hitta Violet Park - Jenny Valentine

Lucas Swain är en nästan sextonårig kille som tidigt en morgon kliver in på en taxifirma och upptäcker att det står en kvarglömd urna därinne. I urnan ligger resterna av Violet Park. Han kan inte riktigt släppa tanken på den kvarglömda Violet och med hjälp av sin farmor lyckas han få vårdnaden om henne. Lucas bor tillsammans med sin mamma och två syskon. Hans pappa försvann spårlöst för fem år sedan och Lucas funderar mycket på vad som hänt honom. Försvann han frivilligt, är han kidnappad eller rent av död?
När Lucas drar igång en privatutredning för att ta reda på vem denna Violet är sätts bollar i rullning och Lucas hela liv förändras.

Jag har ju inte vanan inne att läsa ungdomsböcker, men det händer allt oftare att jag gör det och jag är glad att ha stiftat bekantskap med den här boken. Hitta Violet Park är en liten pärla som på ett roligt och klurigt sätt behandlar ett svårt ämne.

Boken har två parallellhistorier som sakta men säkert flätas samman (älskar sånt!). Den ena är Lucas saknad efter pappan och hur hela familjen är drabbad av att pappan en dag bara försvann, gick upp i rök och svårigheten att förhålla sig till det. Den andra historien är av mer mysteriekaraktär när Lucas försöker ta reda på vem det egentligen är som ligger där i urnan.

Boken innehåller flera roliga och intressanta karkatärer, de flesta får vi bara lära känna på ytan och jag är väldigt nyfiken på dem. Jag förstår att ungdomsböcker kanske inte ska vara alltför långa, men den här boken hade gärna fått vara längre. För jag hade faktiskt velat veta lite mer om familjerelationerna och om personerna. Valentine hade kunnat brodera ut historien lite mer.

Men, det är en underbar berättelse och jag rekommenderar den starkt till den som vill läsa en lite annorlunda bok.

Boken ges ut av Atrium förlag och kan köpas på Bokus och Adlibris

Andra som bloggat om boken är Fru E, Boktoka och Bibliotekskatten

Kommentarer

ÅH vad roligt! Jag läser nu precis "Trasig Soppa" och älskar älskar den. Vill nu läsa alla av Jenny Valentine och den här står helt klart på kö :D
Ellinor sa…
Enormt gullig historia, håller med om att när historier 'går ihop' är så bra!
http://lasaochlyssna.wordpress.com/2012/09/06/intervju-med-den-finska-deckardrottningen-leena-lehtolainen/

Tips!!
Lingonhjärta - ska snart börja på Trasig soppa och Myrstacken:)
Ellinor - väldigt gullig och lite sorglig

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Bortom solens strålar - Arkan Asaad

Jag har läst den tredje boken av Arkan Asaad. En bok som knyter ihop de två första Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött . Handling (förlagets text): Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De flyttar in i en välmående svensk förort, etablerar sig och lyckas skapa sig ett gott liv. Tills en dag. På julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen tvingas flytta från det trivsamma villaområdet till en förort försänkt i djup fattigdom och misär. På en plats utan framtidstro är det svårt att följa sina drömmar, men Amàr är fast besluten om att hans öde inte är förutbestämt. Samtidigt som han kämpar för att hitta en mening i sin nya tillvaro blir familjens problem allt större. Faderns eskalerande våldsamhet göra att ingen av dem längre kan känna sig säkra.