header

header

söndag 2 september 2012

En smakebit på søndag: Gudarnas föda


 Det är söndag och det betyder att det är dags att delta i den norska bokbloggen Flukten fra virkelighetens utmaning En smakebit på søndag. Det innebär att lämna ett litet smakprov från boken man läser just för tillfället.

Jag började på en ny bok igår; Gudarnas föda - den som dödar av Anna-Sofia Winroth. Det är hennes debutbok och 50 sidor in i boken är jag redan imponerad. Jag tror att detta är mycket bra. Boken är en tegelsten på 569 sidor så det är svårt att uttala sig ännu. Anna-Sofia driver ett chocolaterie i Gävle och är engagerad i att förbättra villkoren för kakaobönderna. Boken börjar med ett förord som belyser de stora problem och orättvisor som existerar inom kakaoindustrin.

Boken, som är en thriller, utspelar sig på Haiti efter den stora jordbävningen. Mira Wallin, som driver ett chocolaterie i Sverige, reser till Haiti för att arbeta i kakaodjungeln. Där dras hon in i en internationell och kriminell härva inom råvaruhandeln. Några månader efter jordbävningen försvinner hon. Hennes haitiska vänner och exmaken letar henne. I Sverige bevakar svensk press situationen. Jakten efter Mira skapar många frågetecken och svaren på en del av frågorna döljer sig delvis i ett brev från 1566, skrivet av Bartolomé de las Casas. Andra svar finns i oväntade möten.

Dagens smakprov kommer från sid 39:
Det var sannerligen inte alla dagar som bjöd på sådana festmåltider, tänkte Aytï. Plötsligt for en ond aning igenom henne, en kall krusning ilade över huden lika lätt som en spindels gång. Hela hennes inre väsen varnade henne och Aytï tittade sig omkring. Hon höjde näsan mot skyn och sniffade in ett par snabba inandningar. Luktade det inte oråd?

12 kommentarer:

astridterese sa...

En fin smakebit. Jeg har ikke hørt om hverken bok eller forfatter før, men skriver dem ned.
Ønsker deg en fin søndag!

Marika sa...

Spännande miljö! Tack för smakbiten! :)

Beathe sa...

Tusen takk for fin smakebit fra en ukjent forfatter og bok. Ha en fin ettermiddag:-)

Anonym sa...

Det lät riktigt bra! Har varken hört talas om författare eller bok tidigare.

Julie sa...

Har aldri hørt om denne boka eller forfatteren, men den virker interessant. Takk for smakebiten, og ha en fin dag videre. :)

Gråbekka`s Blogger sa...

Takk for smakebiten og boktips på en bok jeg ikke har hørt om eller kjenner forfatteren til:)Blir spennende å høre mer om denne boken etterhvert. Ønsker deg en god søndag!

aariho sa...

Høres ut til å være en ny spennende svesnk krimforfatter. Men over 500 sider da! (Liker helst litt kortere bøker).Takk for smakebiten. Skal vurdere om jeg vil lese denne. Hun blir vel oversatt til norsk snart.

...med näsan i en bok... sa...

Kul att så många lämnar kommentarer! Det är spännande med en debutant och Sverige verkar ju bara spotta ut duktiga kriminalförfattare!
Önskar er alla en trevlig kväll!

Monika sa...

Hmmm, den här får nog åka rätt in på nyfiken-på listan :)

Anonym sa...

Hun lager verdens beste sjokolade også!!!

Prillarguri sa...

Hun lager verdens beste sjokolade også!!!

...med näsan i en bok... sa...

Åh, har du smakat! Jag var förbi hennes butik i somras, men det var söndag och stängt...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...