header

header

lördag 1 september 2012

Konsten att tala med en änkling - Jonathan Tropper

När Doug träffade Hailey trodde han inte att det var sant att hon ville ha honom. En vacker och rolig kvinna, flera år äldre än han själv. De blir ett par, gifter sig och Doug flyttar in med henne och hennes tonårige son Russ. Så dör Hailey i en flygolycka och Doug blir änkling innan han ens har fyllt 30 år.

Vi kommer in i historien ett år efter Haileys död. Doug är fortfarande förstörd och sörjer genom att dricka sig full varje kväll, stänga in sig i huset och i möjligaste mån undvika sin familj - men de undviker inte honom. Russ, som blivit rätt strulig sedan mamman dog, vill hellre bo med honom än med sin pappa Jim. Dessutom har Doug en tvillingsyster Claire och en småtokig familj som ställer till det för honom.

Konsten att tala med en änkling är en bok som jag läst väldigt mycket positivt om på många bloggar, men inte varit så sugen på att läsa. Så valdes den till bokcirkelbok, på tisdag ska bokcirkeln Picket & Pocket diskutera den, så det blev till att läsa den ändå. På baksidan kan man läsa att DN har beskrivit den "som en bra amerikansk komedi" och jag håller verkligen med om det. Den har precis samma ingredienser och det är både bra och dåligt. Jag har faktiskt lite svårt att bestämma mig för vad jag tyckte om boken.

På många sätt är den väldigt bra. Jag gillar hur Russ obarmhärtigt tränger sig tillbaka in i Dougs liv och Dougs dilemma kring vem han är för pojken nu. Han var styvpappa tidigare, men nu när Russ mamma är död - vad är han då? Före detta styvpappa, och vad har man då för "rätt" till barnet vars liv man tidigare varit en stor och viktig del av. Och jag fullkomligt älskar Dougs mamma, hon är långt ifrån perfekt, men en fascinerande kvinna som blir mer och mer nyanserad under berättelsens gång. Den är rolig och sorglig om vartannat, det är fint.

Sedan finns det saker jag har svårt för. Den är klyschig och det stör mig, det gör att den mister lite av sitt djup. Jag tycker också att det är för stort fokus på nya relationer för att gå vidare i sin sorg, det tar för stort utrymme. Tropper hade kunnat koncentrera sig på andra bitar i stället, som relationen mellan systern Debbie och hennes blivande man - Dougs före detta kompis.

I slutändan blir det ett medelbetyg på boken. Den var lättläst, rätt bra men kommer inte att lämna några bestående avtryck.

Andra som bloggat om boken är En bokcirkel för alla, En full bokhylla är en rikedom och En bok om dagen

Boken ges ut av gilla böcker och kan köpas på Adlibris och Bokus

3 kommentarer:

Julia sa...

Har också hört mycket om boken och tack vare din recension kommer jag definitivt att läsa den!

Josefin sa...

Jag har inte hunnit börja med boken än, men ska ta tag i det i bilen på väg till Ume igen idag! Men jag har en positiv känsla inför den :)

...med näsan i en bok... sa...

Julia - kul att inspirera!
Josefin - Ska bli spännande att höra vad du och alla andra i bokcirkeln tyckte om boken:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...