Fortsätt till huvudinnehåll

Konsten att tala med en änkling - Jonathan Tropper

När Doug träffade Hailey trodde han inte att det var sant att hon ville ha honom. En vacker och rolig kvinna, flera år äldre än han själv. De blir ett par, gifter sig och Doug flyttar in med henne och hennes tonårige son Russ. Så dör Hailey i en flygolycka och Doug blir änkling innan han ens har fyllt 30 år.

Vi kommer in i historien ett år efter Haileys död. Doug är fortfarande förstörd och sörjer genom att dricka sig full varje kväll, stänga in sig i huset och i möjligaste mån undvika sin familj - men de undviker inte honom. Russ, som blivit rätt strulig sedan mamman dog, vill hellre bo med honom än med sin pappa Jim. Dessutom har Doug en tvillingsyster Claire och en småtokig familj som ställer till det för honom.

Konsten att tala med en änkling är en bok som jag läst väldigt mycket positivt om på många bloggar, men inte varit så sugen på att läsa. Så valdes den till bokcirkelbok, på tisdag ska bokcirkeln Picket & Pocket diskutera den, så det blev till att läsa den ändå. På baksidan kan man läsa att DN har beskrivit den "som en bra amerikansk komedi" och jag håller verkligen med om det. Den har precis samma ingredienser och det är både bra och dåligt. Jag har faktiskt lite svårt att bestämma mig för vad jag tyckte om boken.

På många sätt är den väldigt bra. Jag gillar hur Russ obarmhärtigt tränger sig tillbaka in i Dougs liv och Dougs dilemma kring vem han är för pojken nu. Han var styvpappa tidigare, men nu när Russ mamma är död - vad är han då? Före detta styvpappa, och vad har man då för "rätt" till barnet vars liv man tidigare varit en stor och viktig del av. Och jag fullkomligt älskar Dougs mamma, hon är långt ifrån perfekt, men en fascinerande kvinna som blir mer och mer nyanserad under berättelsens gång. Den är rolig och sorglig om vartannat, det är fint.

Sedan finns det saker jag har svårt för. Den är klyschig och det stör mig, det gör att den mister lite av sitt djup. Jag tycker också att det är för stort fokus på nya relationer för att gå vidare i sin sorg, det tar för stort utrymme. Tropper hade kunnat koncentrera sig på andra bitar i stället, som relationen mellan systern Debbie och hennes blivande man - Dougs före detta kompis.

I slutändan blir det ett medelbetyg på boken. Den var lättläst, rätt bra men kommer inte att lämna några bestående avtryck.

Andra som bloggat om boken är En bokcirkel för alla, En full bokhylla är en rikedom och En bok om dagen

Boken ges ut av gilla böcker och kan köpas på Adlibris och Bokus

Kommentarer

Julia sa…
Har också hört mycket om boken och tack vare din recension kommer jag definitivt att läsa den!
Josefin sa…
Jag har inte hunnit börja med boken än, men ska ta tag i det i bilen på väg till Ume igen idag! Men jag har en positiv känsla inför den :)
Julia - kul att inspirera!
Josefin - Ska bli spännande att höra vad du och alla andra i bokcirkeln tyckte om boken:)

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…