Fortsätt till huvudinnehåll

Gudarnas föda - den som dödar -- Anna-Sofia Winroth

Gudarnas föda - den som dödar är en ambitiös tegelsten till debut av Anna-Sofia Winroth.

Mira Wallin driver (precis som författaren) ett chocolaterie i Gävle. Hon beger sig på en resa till Haiti för att knyta kontakter med kakaobönder och köpa in råvaror till sin verksamhet. Sam är en ung tjej som arbetar på chocolaterien, en dag får hon ett oroväckande samtal från Mira. Telefonlinjen från det jordbävningsdrabbade landet är dåligt och Sam hinner bara uppfatta ordet "problem" innan linjen bryts. Sam försöker få tag på Mira men misslyckas, i stället ringer hon till Miras ex man Tom och tjänstemannen Frank som arbetar för Utrikesdepartementet för att få hjälp att kontakta sin chef. Tom tar kontakt med vänner på Haiti och beger sig till slut dit för att leta efter Mira som de befarar har kidnappats. På hemmaplan i Gävle har den diviga journalisten Mikaela Måns intresserat sig för fallet med den försvunna Mira, nyheten blir en riksangelägenhet.

Författaren beskriver också kakohandlens mörka sidor och starka koppling till narkotikahandeln. Kakaohandeln på Haiti kontrolleras till stora delar av den kriminelle och väldigt brutala amerikanske affärsmannen Norman. Har han möjligtvis något med Miras försvinnande att göra?

Winroth har skrivit en bok med många trådar, persongalleriet är stort och ambitionsnivån är hög. Hon ger oss en spännande inblick i den haitiska kulturen där religionsformen Vodou fortfarande är stark, människor är vidskepliga och jordnära. I samhället råder ett fullkomligt kaos efter den stora jordbävningen, människor är fattigare än någonsin och traumatiserade efter naturkatastrofen.

Det är en spännande historia som tar oss mellan Gävle, Haiti, Miami och 1500-talets spanska erövrare. Det är en spänningsroman som är skriven i den magiska realismens anda. Något jag gillar väldigt mycket och som passar bra ihop med vodoukulturen som beskrivs. Författaren är på intet sätt nedlåtande mot människors vidskeplighet och andlighet, det blir trovärdigt. Winroth får ihop alla sina trådar på ett bra sätt, även om det möjligtvis spårar ur lite på slutet. Ungefär 330 sidor in i boken tar berättelsen en vändning som det tar en stund för mig att helt acceptera, det känns till en början väl otroligt. Eftersom boken är den första i en planerad triologi förstår jag dock att detta spår kommer att fortsätta i uppföljaren och undersökas närmare då.

Språket i boken är mycket bra. Det flyter på och har bra och trovärdiga dialoger. Miljöbeskrivningarna gör att jag ibland känner mig som att jag befinner mig mitt i kaoset i Port-Au-Prince, i djungeln eller på den översvämmningsdrabbade landsortsvägen. Karaktärerna är också beskrivna på ett sådant sätt att jag kommer nära (de flesta) av dem, förstår vilka de är.

Helt enkelt en fantastisk debut som ger mer än bara en spännande historia, den ger insikt i kakaohandeln och människors villkor och kultur på Haiti. Jag rekommenderar verkligen den här boken - köp den!

Anna-Sofia Winroth kommer att delta på bokmässan i Göteborg och hålla  ett seminarium om sin bok och om kakaohandeln. Jag ska se till att gå och lyssna på henne där!

Boken ges ut på författarens egna förlag Gefle Chocolaterie och kan köpas på Adlibris och Bokus

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…