header

header

tisdag 11 september 2012

Gudarnas föda - den som dödar -- Anna-Sofia Winroth

Gudarnas föda - den som dödar är en ambitiös tegelsten till debut av Anna-Sofia Winroth.

Mira Wallin driver (precis som författaren) ett chocolaterie i Gävle. Hon beger sig på en resa till Haiti för att knyta kontakter med kakaobönder och köpa in råvaror till sin verksamhet. Sam är en ung tjej som arbetar på chocolaterien, en dag får hon ett oroväckande samtal från Mira. Telefonlinjen från det jordbävningsdrabbade landet är dåligt och Sam hinner bara uppfatta ordet "problem" innan linjen bryts. Sam försöker få tag på Mira men misslyckas, i stället ringer hon till Miras ex man Tom och tjänstemannen Frank som arbetar för Utrikesdepartementet för att få hjälp att kontakta sin chef. Tom tar kontakt med vänner på Haiti och beger sig till slut dit för att leta efter Mira som de befarar har kidnappats. På hemmaplan i Gävle har den diviga journalisten Mikaela Måns intresserat sig för fallet med den försvunna Mira, nyheten blir en riksangelägenhet.

Författaren beskriver också kakohandlens mörka sidor och starka koppling till narkotikahandeln. Kakaohandeln på Haiti kontrolleras till stora delar av den kriminelle och väldigt brutala amerikanske affärsmannen Norman. Har han möjligtvis något med Miras försvinnande att göra?

Winroth har skrivit en bok med många trådar, persongalleriet är stort och ambitionsnivån är hög. Hon ger oss en spännande inblick i den haitiska kulturen där religionsformen Vodou fortfarande är stark, människor är vidskepliga och jordnära. I samhället råder ett fullkomligt kaos efter den stora jordbävningen, människor är fattigare än någonsin och traumatiserade efter naturkatastrofen.

Det är en spännande historia som tar oss mellan Gävle, Haiti, Miami och 1500-talets spanska erövrare. Det är en spänningsroman som är skriven i den magiska realismens anda. Något jag gillar väldigt mycket och som passar bra ihop med vodoukulturen som beskrivs. Författaren är på intet sätt nedlåtande mot människors vidskeplighet och andlighet, det blir trovärdigt. Winroth får ihop alla sina trådar på ett bra sätt, även om det möjligtvis spårar ur lite på slutet. Ungefär 330 sidor in i boken tar berättelsen en vändning som det tar en stund för mig att helt acceptera, det känns till en början väl otroligt. Eftersom boken är den första i en planerad triologi förstår jag dock att detta spår kommer att fortsätta i uppföljaren och undersökas närmare då.

Språket i boken är mycket bra. Det flyter på och har bra och trovärdiga dialoger. Miljöbeskrivningarna gör att jag ibland känner mig som att jag befinner mig mitt i kaoset i Port-Au-Prince, i djungeln eller på den översvämmningsdrabbade landsortsvägen. Karaktärerna är också beskrivna på ett sådant sätt att jag kommer nära (de flesta) av dem, förstår vilka de är.

Helt enkelt en fantastisk debut som ger mer än bara en spännande historia, den ger insikt i kakaohandeln och människors villkor och kultur på Haiti. Jag rekommenderar verkligen den här boken - köp den!

Anna-Sofia Winroth kommer att delta på bokmässan i Göteborg och hålla  ett seminarium om sin bok och om kakaohandeln. Jag ska se till att gå och lyssna på henne där!

Boken ges ut på författarens egna förlag Gefle Chocolaterie och kan köpas på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...