header

header

tisdag 18 september 2012

Solbarnet - Monika Häägg

Jag fick den här boken för över ett år sedan och har varit lite skeptisk till den, men nu har jag i alla fall läst den. Det är en ungdomsbok som enligt förlaget riktar sig mot åldern 12 - 15 år. Jag skulle ha trott att den var för lite yngre, kanske 9-12.

Den utspelar sig i Sverige under bronsåldern och handlar om hittebarnet Fry som växer upp under slavliknande förhållanden på Nygården. En vårdag besöker hon sin vän som bor på Kungsgården, hon blir efter det anklagad för att han stulit offergåvorna som skulle ges till solgudinnan under våroffret. Fry döms tilldöden och till att bli det första människooffret på lång tid. Fry har dock övernaturliga gåvor som visar sig under våroffret. Hon är ett solbarn, och tas upp att gå som lärling hos Hird som är någon slags prästinna. Intrigerna fortsätter dock och onda krafter är i görningen.

Det är möjligt att jag skulle ha tyckt om den här boken, eller åtminstone handlingen i den, när jag var i 10-årsåldern, men den är inte särskilt bra skriven. Språket här stappligt, dialogen tillgjord och inte särskilt trovärdig. Jag fick ingen känsla för någon av karaktärerna. Boken berörde mig inte. Finns betydligt bättre barn- och ungdomsböcker i genren.

Andra som bloggat om boken är Bokhyllan och Bims blogg

Boken ges ut av Monkaland bokförlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

moderna barn är så avancerade

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...