Den här boken vill man ju ha bara för dess fina omslag! Men, såklart för innehållet också :)
De sankte åren så har jag i stort sett ätit lakto-ovo vegetarisk mat och i somras så tog jag steget fullt ut och har valt bort kött. Ägg och mjölkprodukter äter jag dock fortfarande, men vi får väl se hur länge till.
Den här boken är en slags handbok för dig som antingen är nybliven vegetarian men kanske känner att du inte har tillräckligt kunskap om hur du får i dig tillräckligt med näringsämnen, protein osv. Men även för dig som har ett barn eller familjemedlem som äter vegetariskt. Förlaget beskriver boken med att det inte är en receptsamling (även om det finns recept i boken) utan en smart guide till det vegetariska livet där du får svar på en mängd olika frågor, bland annat:
- Hur mycket protein behöver en tonåring?
- Vilka näringsämnen finns i växtriket och hur får man i sig tillräckligt?
- Hur blötlägger man torkade bönor?
- Vilka smakkombinationer sätter fräs på en vegetarisk rätt?
- Hur överlever man baconabstinens?
Något jag verkligen uppskattade var kapitlet Vegovokabulär. Särskilt så gillade jag ordet Carnism som beskrivs så här:
En term som myntades av socialpsykologen Melanie Joy. Hon skrev att attityden till kött reflekterar undermedvetna sociala fördomar. På sidan carnism.org definieras termen som: "det osynliga trossystem, eller den ideologi, som får människor att äta vissa djur...Eftersom carnism är osynligt inser människor sällan att djurätande är ett val, inte en självklarhet."
Det här är en nätt liten bok med mycket fakta. Den riktar sig till nybörjare så om du redan har mycket kunskap kring vegetarianism och näringslära så ska du nog välja en annan bok. Den går också utmärkt att använda som en liten uppslagsbok.
Swedish Bookowl har också bloggat om boken
Kommentarer