header

header

måndag 4 mars 2019

Elevation - Stephen King

Jag har lyssnat på Stephen Kings senaste kortroman Elevation.  Ljudboken innehöll dessutom bonusnovellen Laurie som inte finns att tillgå i pappersformat. Båda berättelserna upplästa av författaren själv. Bara det är ju en bonus och för ovanlighetens skull så lyssnade jag på boken i normal uppspelningstempo. I vanliga fall lyssnar jag på tempo 1,25.

Handling:
Elevation utspelar sig i Castle Rock - alltid lika trevligt att återse det lilla samhället. Scott Carey har ett problem som han inte vill att andra ska få reda på men han behöver ändå få bolla det med någon. Han vänder sig till sin vän, den pensionerade doktorn Bob Ellis och berättar att han går ner i vikt men utan att bli smalare. Hur mycket mat och godsaker han än stoppar i sig så väger han allt mindre för varje dag, men kroppen förändras alltså inte. Vågen registrerar dessutom samma vikt oavsett om han har kläder på sig eller inte.

Vikten är inte det enda bekymret Scott har. Han har dessutom  hamnat i gräl med sina grannar, ett gräl han inte vill ha. Allt började med att han såg hur grannparets hundar bajsade på hans gräsmatta och grannarna vägrade att erkänna detta. En dag lyckas han samla på sig fotobevis och stolpar över för att visa detta. Det tas inte emot på det sätt som han förväntat sig. Försent förstår han att grannarna, som är ett gift lesbiskt par, mer eller mindre är utstötta i samhället och att hans agerande ses i det ljuset av dem.

Laurie är en kort novell om en man som sörjer sin döda fru. För att få honom att ta tag i sitt liv och "börja leva" igen så köper mannens fru en hundvalp till honom. Han är först skeptisk, men en valp kan charma de flesta... En dag när han promenerar sin hund så gör de en hiskelig upptäckt.

Mitt omdöme:
Jag tyckte verkligen om Elevation som handlar om vänskap, utanförskap, att passa in i normen och att hantera det ohanterliga, det man inte förstår, det övernaturliga.
Boken gav mig en varm känsla när jag läste den och det är på vippen att jag skulle vilja kalla den feel good, men det kanske är att dra det för långt...

Slutet får mig att tänka på en novell av Joe Hill som handlar om en uppblåsbar pojke (!), mer om den novellen kommer ni att kunna läsa i ett inlägg som publiceras här på bloggen den 22 mars. King måste ha inspirerats av den när han skrev den här boken!

Så mycket mer vill jag inte säga om boken mer än att Läs den! Eller kanske hellre lyssna på den så får du dessuotm en bra bonusnovell att avnjuta

Boken ges ut av Hodder and Stoughton och kan köpas på Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

Vargnatt sa...

Kanske får testa att lyssna på den! :)

...med näsan i en bok... sa...

Det tycker jag verkligen att du ska göra!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...