header

header

torsdag 14 mars 2019

The Passage - Justin Cronin

Den här boken hade jag sneglat på i flera år innan jag köpte den i höstas. Nu har jag läst den vilket tog sin lilla tid. Det är en tegelsten på 945 sidor och jag har haft få stunder med sammanhängande lästid. Jag har läst den på engelska. Den svenska ttieln är Flickan från ingenstans. Det här är den första boken i en trilogi.

Bokens handling (förlagets text):
Det otänkbara inträffar: ett topphemligt amerikanskt militärexperiment går fel och ett livsfarligt virus sprider sig ohämmat. Katastrofen är ett faktum och snart har världen för alltid förändrats. Allt som återstår för de chockade överlevarna är en kamp för tillvaron som präglas av rädsla för mörkret, för döden coh för ett öde värre än så.

I detta undantagstillstånd söker två personer efter en säker plats att gömma sig. Det är FBI-agenten Brad Wolgast och den föräldralösa sexåringen Amy Harper Bellafonte, som lyckats rymma från militärbasen strax innan det fruktansvärda hände. Wolgast är fast besluten att skydda Amy. Men för Amy är detta bara början på en mycket längre resa, en resa över tid och rymt, mot tiden och platsen där hon måste avsluta det som aldrig borde ha påbörjats.

Mitt omdöme:
Jag tycker kanske inte riktigt att förlagets beskrivning av boken gör handlingen i boken rättvisa. Den beskriver starten på boken och jag antar att det är medvetet för att inte spoila för mycket, men det gör också att man inte helt förstår vad det är för bok man har i sin hand...så viss spoilervarning nu (men inget som jag tycker förstör...).

Trots att den engelska bokens baksidetext är betydligt kortare så säger den mer:

Amy Harper Bellafonte is six years old and her mother thinks she's the most important person in the whole world. She is. Anthony Carter doesn't think he could ever be in a worse place than Death Row. He's wrong. FBI agen Brad Wolgast thinks something beyond iagination is coming. It is. 

Wolgast har en märklig arbetsuppgift. Tillsammans med sin partner så ger han erbjudanden till fångar som sitter på Death Row om att slippa sitt dödsstraff om de går med på att hjälpa den amerikanska armén. De är så desperata och Wolgast har en så pass bra övertalningsförmåga att han lyckas övertyga dem att följa med trots att han aldrig säger exakt vad det är de ställer upp på att göra. Men så kommer dagen då de får i uppgift att hämta en sex-årig flicka, Amy, som lämnats i ett nunnekloster av sin missbrukande mamma som häktats för mord.Trots att det inte känns bra i magen så är han lojal arbetsgivaren och åker för att hämta flickan som visar sig vara mycket speciell. Oförklarliga saker händer runt henne och han bestämmer sig under resan för att inte ta henne till militärbasen som planerat - men misslyckas. Amy utsätts för det experiment som planerats för henne innan katastrofen inträffar och han rymmer med henne.

Boken hoppar sedan 100 år fram i tiden till en dystopisk värld och en civilisation som inte vet om de är de enda mänskliga varleserna som finns kvar på jorden. På nätterna lyser de upp hela samhället med starka lampor för att hindra de vampyrliknande varelserna som nu befolkar jorden från att ta sig innanför murarna. Men batterierna som driver lamporna är på upphällning och något måste göras och en grupp beger sig ut för att upptäcka vad mer som finns utanför deras isolerade tillvaro. Finns det någonting eller någon som kan hjälpa dem?

Jag tyckte mycket om den här boken. Cronin beskriver relationen mellan Wolgast och Amy på ett sådant fint sätt och Amy väcker sådana ömhetskänslor hos mig som läsare. Jag måste läsa vidare för att veta hur det går för de två.

När boken sedan hoppade fram i tiden så var jag helt oförberedd på det och det tog ett tag innan jag kom in i boken igen. Nya karaktärer och en ny värld intoducerades, men ganska snart så var jag fast igen. Cronin är bra på att beskriva karaktärer på ett sätt som ger dem djup, mänsklighet och gör att jag kan relatera till dem. Miljöbeskrivningarna är också en styrka. Jag har en klar bild av hur det ser ut i världen som Cronin målar upp. Spännande är den också!

Det finns även en tredje parallellberättele som är 1000 år efter den stora katastrofen. Om den tiden får vi inte veta någonting förutom att texter som är 900 år gamla, två dagböcker, läses ur vid en World Summit.

Det är en skickligt skriven bok med hög ambition, en ambition som jag tycker lyckas. Jag har redan köpt de andra två böckerna.

Den engelska boken ges ut av Orion Publishing Group och kan köpas på Adlibris och Bokus

Den svenska utgåvan ges ut av Norstedts och kan köpas här och här

Andra som bloggat om boken är Bibliotekskatten, Läsa och Lyssna och Ciccis bokblogg


Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...