header

header

fredag 8 mars 2019

Träskkungens dotter - Karen Dionne

Nu är det rätt länge sedan jag lyssnade på den här boken (jag skulle kunna börja alla de kommande 40+ inläggen så eftersom jag haft en lång paus i bloggandet, men det blir kanske tjatigt...) men jag minns när jag valde den. Att jag var ute efter något spännande men inte en "vanlig" deckare och att det hade börjat pratas om den här boken i bloggosfären. Jag blev inte besviken. Det här är en alldeles strålande debut av Karen Dionne (jag tror i alla fall att det är hennes debutbok. Ni får rätta mig om jag har fel)

Handling (Förlagets text):
Med H.C. Andersens klassiska saga Dykungens dotter som suggestiv fond har Karen Dionne skapat en gastkramande och mörk thriller med en ung hjältinna som på liv och död tvingas ta upp kampen med sitt förflutna. Det är starkt, det är skrämmande och oupphörligt spännande.

Vid 12 års ålder får Helena reda på sanningen om sin far. Att han kidnappat hennes mor och hållit henne fången i alla år. Att hon är dotter till ett monster. Familjens isolerade tillvaro ute i Michigans träskmarker går mot ett våldsamt slut. Femton år senare kommer Helena att möta sin far igen. Då han rymt från fängelset.

Mitt omdöme:
Om du, precis som jag, läser allt om fall som Josef Fritzl, Jaycee Lee Dugard, Elizabeth Smart och Sabine Dardenne så är detta boken för dig.

Karen Dionne bygger upp historien om Helena skickligt. Som läsare serveras jag pusselbit efter pusselbit och ett mönster börjar växa fram. Under tiden som vi får följa det som händer när pappan rymmer från fängelset, hur Helena reagerar och vad hon gör så får vi veta mer om Helenas barndom i träsket tillsammans med sin mamma och pappa.

Helena har en komplicerad relation till sin pappa och han skildras genom barnets ögon. Helena vet inte att mamman lever där mot sin vilja och att hon är resultatet av våldtäkt. Hon ser upp till sin pappa som lär henne hur man överlever i vildmarken men ju äldre hon blir desto mer börjar hon också se av vad som pågår.

Det här är en bok med många bottnar och Dionne får ihop berättelsen väldigt bra. Den innehåller både action och drama och är tidvis mycket spännande. Läs den gärna!

Boken ges ut av Bokförlaget NoNa och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är romeoandjuliet, Fiktiviteter, Litteraturkvalster och Läsa och Lyssna2 kommentarer:

Lena sa...

Den här boken är jag väldigt nyfiken på.

...med näsan i en bok... sa...

Tycker absolut att du ska läsa den!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...